Новини
11 Жовтня 2023
294

Deutsche Bank заявив про серйозні ризики для світової економіки

Вперше за 50 років виникла загроза стагфляції

Наростальні геополітичні ризики у світі можуть призвести до різких змін інфляційних очікувань і стагфляції у масштабі, який востаннє спостерігався у 1970-х, прогнозують аналітики Deutsche Bank Генрі Аллен і Кессіді Ейнсуорт-Грейс. Вони зазначають, що дестабілізація інфляційних очікувань ускладнить завдання центробанків із відновлення цінової стабільності, пише УНІАН.

“З урахуванням того, що інфляція дотепер вище допандемійного рівня, важливо не розслаблятися щодо її подальшої траєкторії… якщо трапиться ще один шок і інфляція буде вища за мету третій або навіть четвертий рік поспіль, будедедалі складніше уявити, що довгострокові інфляційні очікування будуть стабільно нижчі за реальну інфляцію”, — зазначили аналітики, підкресливши при цьому, що поки інфляційні очікування залишаються стійкими.

Експерти також зазначили, що той факт, що ціни на сировинні товари істотно знизилися в останні рік-півтора, не може бути приводом для передчасного пом’якшення грошово-кредитної політики.

Стагфляція — це ситуація, за якої економічний спад та депресивний стан економіки (стагнація та зростання безробіття) відбуваються одночасно зі зростанням цін.

У значних масштабах проявилася в 1970-х років, охопивши слідом за США більшу частину розвинених держав. З кінця 1980-х років з’явилася в колишньому СРСР і у всіх колишніх соціалістичних країнах. В обох випадках стагфляція була викликана порушенням внутрішньоекономічних закономірностей, що призводять до поєднання таких логічно несумісних явищ як інфляція та стагнація.

У травні 2022 року Bloomberg писав про те, що світова економіка може зіткнутися із загрозою стагфляції.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив: “Війна в Україні має додаткові наслідки для економіки. Це означає підвищення інфляції разом із втратою імпульсу відновлення після пандемії. Нам доведеться обговорити, що ми можемо зробити, щоб уникнути сценаріїв стагфляції”.

Нагадаємо, безробітній молоді в Україні пропонують перекваліфікуватися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram