Новини
29 Січня 2024
257

Як на ринку праці позначилася мобілізація

Яких чоловічих спеціальностей найбільше бракує бізнесу

Загальна мобілізація в Україні суттєво впливає на ринок праці: більшість регіональних компаній відчувають дефіцит персоналу. Військовозобов’язаних працівників набирають до лав ЗСУ, але замінити їх досить важко, адже робочої сили в країні не вистачало останні 10 років, пише Фокус.

“За даними Конфедерації роботодавців України, у 2022−2023 роках компанії втратили понад 781 тис. чоловіків: одні звільнилися, інших мобілізували, а треті виїхали або перевелися на неофіційну роботу. При цьому жінок пішло з ринку праці майже вдвічі більше, ніж чоловіків — до 1,5 млн. Більшість із них виїхали з дітьми або втратили роботу після початку активних бойових дій. Ринок праці України загалом зменшився на 2,23 млн осіб”, — пише видання.

Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко розповів виданню, що якщо до початку війни офіційних платників податків було 12,3 млн, то зараз — трохи більше ніж 10 млн. Але жінки не перекриють дефіцит робочої сили: вони не перекривають навіть свої вакансії, не те що чоловічі.

Згідно з даними, дефіцитні вакансії складно заповнити жінками, адже передусім Україна втрачає чоловіків, зайнятих на виробництві, та водіїв вантажівок — для таких робіт потрібна фізична сила.

Найбільше країна потребує робітників:

• водії вантажних і легкових машин,

• робітники на виробництві та у будівельній сфері.

Нагадаємо, в Україні розробляють нові пільгові програми. Вони покликані забезпечити українців житлом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram