Новини
26 Січня 2024
263

В Україні розробляють нові пільгові програми

Вони покликані забезпечити українців житлом

Для забезпечення українців доступним житлом Уряд розробляє декілька пільгових програм — крім вже існуючої програми єОселя, з’являться механізми “Оренда з правом викупу” та “Соціальна оренда”, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-виступу на заході “Система доступного орендного житла в Україні”.

“Внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україна зазнала найбільших руйнувань з часів Другої світової війни. Знищені десятки міст та сіл, тисячі людей втратили домівки. Щонайменше 160 тис. будівель та споруд зруйновані, приблизно 20 тис. із них — багатоповерхові. Та, на жаль, щодня додаються нові руйнування. росіяни цілеспрямовано продовжують завдавати ударів житловій інфраструктурі…Тому питання житла — одне з найбільш нагальних для нас”, — сказала Свириденко.

Щоб певною мірою задовольнити цю потребу, уряд зараз реалізує дві програми. Перша — це єВідновлення, що передбачає виплату компенсацій українцям, в яких зруйноване або пошкоджене житло. Друга — це програма пільгової іпотеки єОселя. За її умовами фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.

“Крім програми “Доступна іпотека”, яку вже презентує єОселя, ми розглядаємо можливість впровадження ще кількох інструментів, які наразі на стадії розробки. Йдеться про систему оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальна оренда. Ці підходи досить поширені на Заході. Для реалізації цього ми фактично вже маємо єдиного державного оператора — ПрАТ “Укрфінжитло”, і держава вже профінансувала його статутний капітал на 50 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також планує здійснити додаткове вливання в капітал УФЖК ще 20 млрд грн цього року”, — зазначила Свириденко.

У планах уряду на 2024 рік видати 12 тис. житлових кредитів, у 2025 році — 23 тис. на загальну суму 56,6 млрд грн.

Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам та таунхаусам або тим, які тільки будуються. Так держава сприятиме не лише розв’язання житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, сприятиме появі нових робочих місць та наповненню бюджетів різних рівнів. Це також сприятиме повоєнній відбудові України.

Нагадаємо, законопроєкт щодо конфіскації російських активів підтримав Комітет Сенату США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram