Новини
8 Вересня 2023
379

Безробіття серед працездатних осіб з інвалідністю має катастрофічні масштаби

Рівень сягає 85%

Залучення на ринок праці не менше 1 млн. працездатних осіб з інвалідністю дозволить прискорити зростання ВВП на 2,5-3,0% на рік, наголосив Олексій Мірошниченко, президент Конфедерації роботодавців України, пише Finance.ua.

“Станом на сьогодні в Україні живе 2,7 млн осіб з інвалідністю. З них 2,56 млн — люди працездатного віку, але працюють лише 430 тисяч осіб, тобто рівень не працевлаштованості у цій групі сягає 85% проти 15% у середньому у країні. Держава має боротися за кожне робоче місце кожного працівника. Ми бачимо великий потенціал для країни у залученні не менше 1 млн працездатних людей з інвалідністю, які можуть бути задіяні у відновленні економіки України”, — зазначив Мірошниченко.

Президент Конфедерації роботодавців додав, що максимальне спрощення процесу отримання роботи особами з інвалідністю дає бізнесу можливості отримати кваліфікованих та мотивованих працівників, які дорожать робочим місцем та прагнуть професійної самореалізації.

“Бізнес мало знає про можливість залучення людей з інвалідністю. Є упередження, що ці люди не можуть бути найефективнішими працівниками. Багато людей з інвалідністю не вірять у свої сили. Держава, бізнес та громадський сектор мають докласти максимум зусиль для руйнування цих міфів”, — зазначив він.

Олена Степаненко, експерт Конфедерації роботодавців України, зазначила, що з-поміж працездатних осіб з інвалідністю третя група має 1,47 млн осіб, друга — 890 тисяч осіб, перша — 200 тисяч осіб.

“70-80% людей з інвалідністю виконують свої обов’язки так само як і їхні колеги без недоліків”, — розповіла Степаненко. Проєкт реалізований за сприяння Міжнародної організації праці.

Конфедерація роботодавців України напрацювала серйозну доказову базу, яка дозволяє аргументовано вести розмову з владою щодо створення умов, за яких підприємствам було б просто наймати людей з інвалідністю, зазначив Штефан Тромель, старший спеціаліст Міжнародної організації праці з інвалідності.

“Розширення можливостей для найму осіб з інвалідністю – це не просто виклик, це не просто відповідальність, це можливість для зростання та довгострокового успіху у справах відновлення”, — сказав Штефан Тромель.

Перший бар’єр виникає у момент, коли підприємство вирішило найняти спеціаліста з інвалідністю, але не може знайти людину з потрібними навичками. Тоді має бути запит до Державної служби зайнятості. Має бути створена система супроводу підприємств, які вперше наймають осіб з інвалідністю.

Певні напрацювання у цьому напрямі вже зроблено. “Базовий закон про захист осіб з інвалідністю інтегрований у механізм обміну інформацією між Пенсійним фондом, центрами зайнятості та Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю. Це дозволяє залучити більше людей, які можуть бути працевлаштовані. Наступного року можемо отримати якіснішу систему адміністрування працевлаштування осіб з інвалідністю”, — розповів Віталій Музиченко, генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. За його словами, існуючу сьогодні систему стимулювання працевлаштування осіб з інвалідністю можна назвати як систему “з-під палиці”.

Нагадаємо, підприємці отримали компенсацію за працевлаштування переселенців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram