Новини
20 Листопада 2023
320

Ким влаштовуються українські біженці у Німеччині

Які спеціальності мають найбільший попит

З початку повномасштабної війни допомогу в Німеччині отримали близько півтора мільйона українців — більше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Працездатних людей серед українських біженців приблизно дві третини, а точніше 64%, пише Finance.ua.

2023 року більшість дорослих працездатних українських біженців проходили навчання на курсах німецької мови, оскільки для працевлаштування, згідно з Кодексом соціального забезпечення, необхідне володіння нею на рівні B1.

Багато українців вже оволоділи мінімальними навичками спілкування німецькою та заробляють собі на життя самі.

Близько €2 тис. на місяць отримують чоловіки на різних виробничих підприємствах, на забудовах, складах, у торгівлі, у сфері послуг.

Високо цінуються деякі робітничі спеціальності. Рівень зарплат, наприклад, водіїв, автослюсарів та зварювальників цілком гідний навіть за мірками Німеччини.

Жінки переважно доглядають за хворими та літніми людьми, працюють підсобниками у ресторанах та кафе, прибиральницями чи покоївками у готелях, нянями чи гувернантками у німецьких сім’ях. Щоправда, така низькокваліфікована праця приносить їм менше прибутку — у межах мінімальної зарплати.

Висококваліфіковані фахівці, які добре володіють розмовною німецькою або англійською мовою, легко влаштовуються в IT-сфері, автомобілебудуванні, машинобудуванні, агросекторі.

Нашим медикам надано можливість обіймати посади, які не вимагають підтвердження кваліфікації відповідно до стандартів, затверджених у Німеччині. Це, наприклад, лікарі та середній медичний персонал в оздоровчих пансіонатах, реабілітаційних чи психіатричних центрах.

Для українців, які підтвердили свою кваліфікацію та володіють німецькою на рівні C1, відкриваються всі можливості працевлаштування та оплати праці нарівні з громадянами ФРН. Інженери, лікарі, технологи, науковці, викладачі вищих навчальних закладів та коледжів заробляють €3 тис. та вище.

Наприклад, щомісячна компенсація за працю вчителя у спеціальному закладі для дітей з особливостями розвитку становить від €4 тис. до €5 тис.

Раніше Investory News писали, що міністр оборони ФРН заявив про безумовну підтримку України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram