Новини
8 Червня 2022
499

В Україні відновлюється малий та середній бізнес

83% компаній вже поновили роботу

У травні не працювало лише 17% компаній малого та середнього бізнесу (МСБ), тоді як у квітні про зупинення роботи повідомляло 26% опитаних МСБ. Дані опитування серед представників МСБ — учасників проєкту Unlimit Ukraine оприлюднила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

“Третій місяць поспіль дотримується тенденція відновлення роботи малого бізнесу. У той час, як у березні не працювало 42% опитаних нами підприємців, а у квітні — 26%, зараз без роботи залишаються лише 17% МСБ”, — йдеться у повідомленні.

Ще 16% непрацюючих зараз компаній планують приступити до роботи.

Проте погіршилася оцінка підприємцями власної фінансової стійкості. Поки що 34% з них повідомляють, що їх фінансових резервів вистачить на кілька місяців (у квітні — 40%). Ще 12% мають резерви на один місяць, а решта 12% — на пів року. Лише 5% мають достатньо фінансових резервів на рік та більше. Про відсутність резервів повідомляє зараз 29% компаній, хоча місяць тому таких було 26%.

Погіршується ситуація і з виплатою заробітної плати працівникам. Повним обсягом продовжать виконувати соціальні зобов’язання лише 23% компаній (у квітні — 25%), і лише 2% зберегли додаткові чи авансові виплати. Решті 32% довелося скоротити розмір заробітних плат, 21% не може робити виплати, а 12% змушені звільняти працівників.

72% опитаних не використали ані державні, ані міжнародні програми для підтримки свого бізнесу. Тоді як 15% користувалися опцією сплати єдиного 2% податку, 6% — іншими податковими пільгами, 2% — компенсацією за працевлаштування ВПО.

Нагадаємо, що Кабмін розробляє грантову програму підтримки малого та середнього бізнесу. Прем’єр дав завдання міністерствам невідкладно опрацювати пропозиції та подати на розгляд уряду.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram