Новини
2 Квітня 2024
139

НБУ: Індекс очікувань ділової активності нарешті зріс

Бізнес покращив його після п’яти місяців негативних прогнозів 

Бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після п’яти місяців негативних очікувань: індекс очікувань ділової активності перевищив нейтральний рівень та зріс до 52 у березні з 47,5 у лютому, повідомляє пресслужба Національного банку.

Поліпшенню настроїв сприяли нарощування морських та залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності.

Негативними факторами залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик нестачі міжнародного фінансування та блокада західного кордону.

Підприємства торгівлі залишаються найбільш оптимістичними серед інших секторів: другий місяць поспіль вони позитивно оцінили результати своєї діяльності завдяки нарощуванню морських і залізничних перевезень, уповільненню інфляції та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у березні зріс до 55,1 з 50,1 у лютому.

Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу завдяки сталому споживчому попиту, стійкій ситуації на валютному ринку та низьким інфляційним очікуванням: секторальний індекс у березні становив 51 (у лютому — 48,3).

Підприємства будівництва суттєво покращили оцінки економічних результатів своєї діяльності, враховуючи бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови: секторальний індекс становив 53,5 порівняно з 43,7 у лютому.

Підприємства сфери послуг вперше з жовтня 2021 року оптимістично оцінили свої економічні перспективи завдяки налагодженню логістичних ланцюжків та пожвавленню попиту: секторальний індекс становив 50,6 порівняно з 45,3 у лютому.

Фото: НБУ

Оцінки зайнятості дещо покращились, але залишилися неоднорідними. Якщо керівники підприємств будівництва та торгівлі були налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, респонденти промисловості та сфери послуг продовжували очікувати на скорочення персоналу.

НБУ проводив щомісячне опитування серед 456 підприємств з 4 до 22 березня 2024 року.

Нагадаємо, більшість українців вірять у соціально-економічне відновлення країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram