Новини
9 Липня 2021
613

Україна та МВФ досягли компромісу щодо антикорупційних питань

Тим часом Фонд підтримав пропозицію щодо розподілу між країнами $650 мільярдів для відновлення після пандемії

Під час перемовин між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) сторони досягли компромісу у питаннях антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та незалежности НАБУ — незабаром очікується угода на рівні персоналу. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів за результатами зустрічей міністра фінансів Сергія Марченка та представників МВФ у США.

“Так, представники МВФ відзначили прогрес України в проведенні реформ, необхідних для продовження програми співпраці”, — наголосили у Мінфіні.

У відомстві зазначають, що “перемовини дозволили узгодити позиції обох сторін та досягти компромісу з ряду питань. Зокрема, щодо антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та питання незалежності НАБУ”.

За словами Марченка, Україна досягла значних результатів у виконанні структурних маяків МВФ. Він наголосив, що Верховна Рада у короткий термін ухвалила ряд законопроєктів, необхідних для продовження програми співпраці з МВФ.

Однак експерти МВФ зазначили, що рішення КСУ призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. “Сторони домовились про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом”, — йдеться у повідомленні.

Тим часом виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду підтримав пропозицію щодо розподілу між країнами $650 млрд для відновлення після пандемії — якщо її затвердить Рада МВФ, країни отримають кошти до кінця серпня. Про це йдеться у заяві директорки-розпорядниці МВФ Кристаліни Георгієвої, повідомляє пресслужба МВФ.

“Учора Виконавчий комітет МВФ погодився з моєю пропозицією щодо нового розподілу спеціального права запозичення (СПЗ), еквівалентного $650 млрд, найбільшого асигнування в історії МВФ, для задоволення довгострокових світових потреб у резервах під час найгіршої кризи з часів Великої депресії”, — розповіла Георгієва.

За її словами, наступним кроком буде представлення пропозиції щодо розподілу Раді Фонду для розгляду та затвердження. У разі підтримки Радою, “розподіл СПЗ буде завершено до кінця серпня”. Виділення СПЗ, кажуть у Фонді, сприятиме підвищенню ліквідності та резервів усіх країн-членів, зміцненню довіри та стійкості, а також стабільності світової економіки.

Востаннє Фонд робив таку операцію 2009 року, й тоді, каже Георгієва, розподіл СПЗ сприяв суттєвому відновленню від світової фінансової кризи.  “Найближчим часом ми активно співпрацюватимемо зі своїми членами, аби визначити варіанти добровільного спрямування СПЗ від більш заможних країн для підтримки більш вразливих”, — підсумувала вона.

Асигнування СПЗ розподіляються між членами МВФ пропорційно квоти країни у МВФ.

Раніше Investory News писали, що на думку МВФ через коронакризу світ може не дорахуватися $28 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram