Новини
28 Лютого 2024
179

Державні програми принесуть економіці $60 мільярдів

Йдеться про поєднання програм кешбеку від держави та “єВідновлення”

Кумулятивний ефект, який може отримати українська економіка від взаємодії програми державних компенсацій єВідновлення та національної програми кешбеку “Купуй українське”, становитиме до $60 млрд, повідомила очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк, пише Економічна правда.

Зазначається, що це можливо шляхом використання українцями вітчизняних матеріалів у відбудові — обираючи будівельні матеріали українських виробників при відновленні своїх домівок за кошти програми єВідновлення, частину грошей громадянам можуть почати повертати на спеціальну карту.

За словами депутатки, синергія державних програм, направлених на відновлення і відбудову, дозволяє прискорити ці процеси та зробити їх більш ефективними.

Зокрема, поєднання єВідновлення і державної програми пільгової іпотеки єОселя, підтримане парламентом наприкінці минулого тижня, дозволить українцям мати більше можливостей для придбання нового житла.

Своєю чергою поєднання єВідновлення з анонсованим кешбеком “Купуй українське” дозволить стимулювати перезапуск багатьох важливих процесів, починаючи від виробничих потужностей і завершуючи створенням нових робочих місць і сплатою багатомільйонних податків.

Згідно з дослідженням “Локалізація відновлення в Україні”, проведеного ГО “Інститут Міжнародних Економічних Досліджень” у партнерстві з ДП “Укрпромзовнішекспертиза”, до повномасштабного вторгнення 90% всіх будівельних матеріалів вироблялися в Україні. Зараз виробничі потужності вітчизняних виробників будівельних матеріалів поки що завантажені лише на 20-35%.

“Фінансовий профіт вітчизняної будівельної галузі від відновлення України прогнозовано становитиме $65 млрд. Причому $5,5 млрд з них зможуть піти на сплату податків, щонайменше $1,5 млрд — до Пенсійного фонду. Крім цього, це близько 100 тис. робочих місць.

А це, своєю чергою, пожвавить і сферу послуг, і торгівлю, і інші супутні галузі. Нагадаю, що ще до війни будівельний мультиплікатор в житловій сфері, за різними оцінками, становив від 6,5 грн до 7,8 грн ВВП. Тобто кожна гривня, витрачена, в спорудження житла, приносила приблизно 7-8 грн ВВП країни”, — підкреслила Олена Шуляк.

Нагадаємо, в Україні забезпечать кращий бізнес-клімат в обмін на сплату податків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram