Новини
13 Березня 2024
161

ЄС надасть Україні перехідне фінансування

Передбачено, що сума становитиме €6 мільярдів

Україна та Європейський Союз підписали кредитну угоду та меморандум щодо перехідного фінансування для України в межах інструменту Ukraine Facility. Загальний обсяг передбачених пільгових коштів — €6 млрд, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

“Механізм перехідного фінансування дозволить забезпечити нагальні потреби бюджету до остаточного затвердження Плану України для Ukraine Facility, який передбачає індикатори виконання реформ протягом 2024−2027 років. Наша плідна співпраця з європейськими інституціями продовжує сприяти посиленню макрофінансової стабільності України, подальшому економічному зростанню та наближенню до повноцінного членства в ЄС”, — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Перший платіж обсягом €4,5 млрд надійде до Державного бюджету України вже у березні. Решту з цієї суми — €1,5 млрд — Україна зможе отримати у квітні 2024 року після оцінки Європейською Комісією виконаних індикаторів. Раніше про це вже повідомляв виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

У рамках механізму перехідного фінансування Україна реалізує 5 індикаторів у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо.

Після затвердження Плану України для Ukraine Facility, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано €1,9 млрд  безумовного фінансування. Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у Плані України.

Як писали раніше Investory News, Єврокомісія представила першу оборонно-промислову стратегію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram