Новини
25 Січня 2022
725

Україна отримала рекордний туристичний збір у 244 мільйони гривень

Найуспішнішими були літні та осінні місяці минулого року

Упродовж 2021 року до бюджету України надійшло 244 млн грн туристичного збору, що на 86,8% більше, ніж 2020-го (130,6 млн грн), а також на 20% більше аналогічного показника 2019 року (196 млн грн). Про це повідомляє пресслужба Державного агентства розвитку туризму.

До п’ятірки лідерів за сплатою туристичного збору увійшли місто Київ та 4 області. Столиця поповнила бюджет на 68 млн грн, Одеська область — 26,8 млн грн, Львівська — 23 млн грн, Київська — 15,3 млн грн, Закарпатська — 11,7 млн грн.

За словами очільниці ДАРТ Мар’яни Олеськів, туристичний збір є важливим індикатором розвитку туристичної галузі України.

“У 2022 році ми націлені встановити прозорі й чесні правила для всіх учасників ринку. Вірю, що цього року Верховна Рада ухвалить Закон про туризм, що встановить системні принципи у роботі туристичної галузі, яка, будьмо відверті, протягом 30 років розвивалася хаотично”, — зазначила очільниця ДАРТ.

І додала, що законопроєкт стосується і туристичного збору, яким мають бути наповнені цільові туристичні фонди громад. “Кошти повинні використовуватись виключно для реалізації стратегії розвитку туризму”, — наголосила вона.

Із 244 млн грн туристичного збору 154 млн грн були сплачені юридичними особами та ще 90 млн — ФОПами. Найуспішнішими були літні та осінні місяці. Влітку заробили 35% від загального річного туристичного збору, а восени — 40%.

В Агентстві нагадали, що ставка збору встановлюється за рішенням місцевих рад за кожну добу тимчасового розміщення обсягом до 0,5% для внутрішнього туризму і до 5% для в’їзного.

Станом на 2021 рік суми становили до 30 грн для внутрішнього туризму і до 300 грн для в’їзного туризму.

Нагадаємо, минулого року іноземні туристи витрачали в Україні в середньому $929. Попри пандемію країну відвідало набагато більше осіб, ніж у доковідні часи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram