Думки
17 Березня 2021
2 002

Пітер Гартенберг: Настав час змінити ставлення до автоматизації

Виконавчий директор і президент індійського філіалу Blue Prism — про те, як автоматизація змінить ринок праці та економіку

У XX ст. революція у сфері робототехніки збільшила продуктивність праці у 50 разів. А в XXI ст. рóботи звільнять людей від важкої та нудної роботи й дозволять зосередитися на креативних завданнях і проєктах.

Останні кілька місяців побоювання з приводу економічних наслідків пандемії посилилися, і чималою мірою цьому сприяють негативні заголовки в новинах. Нещодавно, світові інформаційні агентства, посилаючись на опубліковані в жовтні дослідження Всесвітнього економічного форуму, заявили, що через корективи, які вносить COVID-19, у наступні п’ять років роботи скоротять 85 млн робочих місць у середніх та великих бізнесах.

Страх щодо того, що роботи та автоматизація залишать людей без роботи — не новина. У XX ст. революція у сфері робототехніки збільшила продуктивність праці в 50 разів. Це означає, що у 2000 році один працівник підприємства виконував те, що раніше ділилось між п’ятдесятьма людьми. Тож, ми хвилюємося, щоб автоматизація знову не вкрала 49 з 50 робочих місць.

Однак, гадаю, що існує багато аргументів і на користь роботів. Наприклад, в Індії автоматизація підприємств допомогла сформувати сектор вартістю в $3,5 млрд та створити 90 млн нових робочих місць у 2020 році.

Усе, що було характерним для промисловості за останнє століття, зараз характерне для сфер послуг. І для нас важливо виходити за рамки заголовків інформаційних агентств для того, щоб об’єктивно оцінити вплив автоматизації на економіку.

Чи зможе штучний мозок доповнити людські трудові ресурси?

Як відомо, компанії періодично переживають періоди турбулентності, які нерідко  призводять до покращення їх діяльності. Наприклад, світовий приріст продуктивності призупинився лише на одну десяту від того, що було 40 років тому в деяких економіках. В Індії, попри трудову продуктивність зі щорічним середнім приростом у 5,23% у період з 1992 до 2019 років, працівники розумової праці — всі, чия робота пов’язана з обробкою або використанням інформації, запевняють, що мають більше роботи ніж вони можуть виконати.

Згідно з дослідженням компанії Blue Prism “Вплив цифрової робочої сили на спритність і виживання бізнесу”, 63% таких робітників в Індії зізналися, що вони зіткнулися з проблемами робочого навантаження ще до сплеску коронавірусної хвороби. Цю думку поділяла більшістю (72%) керівників місцевих підприємств, які відчували, що їхнім організаціям не вдається задовольнити потреби клієнтів через те, що багато часу приділяється адміністративним завданням.

Тож, чи може автоматизація стати в пригоді працівникам розумової праці і керівникам бізнесів?

Взагалі то, такий результат очікується. До того ж 79% керівників місцевих підприємств вірять, що автоматизація пропонує бізнесам більше, ніж просто заощадження часу та грошей і є важливою для підтримки конкурентоспроможності.

Більш того, підприємствам вже не потрібна складна технічна команда для запровадження ресурсів автоматизації. Натомість навіть ті, хто не має за плечима досвіду розробки програмного забезпечення, зможуть успішно працювати, отримавши доступ до “цифрових робітників”. Цих “робітників”, які по суті є масштабованою командою програмних роботів із низьким рівнем коду або без коду, може навчити будь-який бізнес-користувач,  — від автоматизації основних завдань, таких як обробка платежів, до складніших.

Коли “цифрові робітники” працюватимуть замість працівників розумової праці над важкими, нудними та повторюваними процесами, то люди зможуть проявляти свої творчі здібності та зосереджуватися на важливіших завданнях або проєктах.

Ключ до розблокування продуктивності

Що дійсно змінилося, і що зараз спричиняє зміни, то це не вплив COVID-19 — хоча це і прискорює деякі з них — а щось, що розвивається під поверхнею, що важче розгледіти. Це можна порівняти з раннім періодом появи Інтернету —  коли окремі комп’ютери були раптово підключені. Це дозволило розвиватися новим комунікаційним каналам і бізнес-моделям.

Інтелектуальну автоматизацію прискорює те, що ця технологія сумісна з існуючими ІТ-системами. Це означає, що будь-яка компанія може отримати доступ до великого набору передових технологій, таких як алгоритми машинного навчання, і може легко розгорнути їх за допомогою “цифрових робітників” поверх систем, що вже діють.

Прикладом може слугувати боротьба інвестиційного банку за те, щоб не відставати від обсягу електронних грошових переказів, які необхідно обробляти щодня. Ручний процес перевірки та виправлення переказів, які не пройшли з першого разу, займав багато часу. Той факт, що запити на переказ коштів будуть надходити цілодобово і без вихідних, також означав, що вузькі місця будуть накопичуватися, коли співробітники банку залишаться “поза змін”, як наслідко команда буде постійно працювати в режимі надолуження втраченого робочого часу.

Залучивши “цифрових співробітників” на допомогу людям, банку вдалося збільшити середню швидкість обробки платежів на 58%, за допомогою автоматизації здійснювати на менш ніж 7,5 тис. щоденних переказів і покрити близько 33% завдань працівників, які їм доводилося виконувати у неробочий час, або відкладати на наступний день.

У період пандемії зростає роль цифрових технологій у сфері охорони здоров’я, ще одному секторі, перезавантаженому роботою. Це також стало диференційованим фактором для демонстрації того,  як системи охорони здоров’я в різних країнах справилися з кризовою ситуацією. Наприклад, коли в Сінгапурі поставили за мету зменшити спалахи інфекції в гуртожитках для іноземних працівників на початку цього року, їхнє міністерство охорони здоров’я зрозуміло, що потрібно проводити більше тестів на COVID-19. Треба було мобілізувати більше персоналу не тільки для того, щоб взяти мазок, але й для адміністративної роботи, отримання необхідної інформації про пацієнта з численних лікарень і центрів національної безпеки.

Впровадження штучного інтелекту дозволило допомогти працівникам оновлювати та отримувати доступ до записів пацієнтів зі всіх медичних та IT систем безперешкодно та легко. Національний університет наук про здоров’я (NUHS) зекономив більш ніж 18 год щоденної людської праці та зміг направити цих працівників для надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам.

Інформування про переваги автоматизації

Нарешті, настав час змінити те, як ми ставимося до автоматизації, і як плануємо її впроваджувати.

Дослідження компанії Blue Prism показало, що 76% керівників місцевих підприємств і 79% місцевих працівників інтелектуальної праці вдячні за можливості, які несе в собі автоматизація. 85% працівників навіть заявили, що не проти перекваліфікуватися для зміни своєї ролі у компанії. Але, в той самий час половина працівників хвилюються через можливу втрату робочих місць протягом наступних трьох років, попри всю зручність автоматизації.

Компанії, по-перше, повинні активно працювати над створенням стратегічної дорожньої карти, що визначає тип роботи, яку люди можуть виконувати разом зі своїми “цифровими колегами”. По-друге — мати чіткий план комунікацій, який допоможе залучити співробітників до такої співпраці й допомогти їм зрозуміти, як це поліпшить їх працю та допоможе кар’єрному росту. Людям потрібна впевненість у своєму майбутньому.

В цілому, замість того, щоб думати традиційно — роботи неминуче змінять ринок праці — ось більш амбітні питання для будь-якого бізнесу: чи використаєте ви ці зміни, щоб знайти інший підхід до розвитку компанії та її колективу? Чого могли б досягти ваші працівники, якби у них під рукою були додаткові “цифрові робітники”? Як — особливо в ці непрості часи — автоматизація може в цілому розвинути галузь і сприяти зростанню економіки?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram