264

NASA створила роботів, які вміють збиратися в робоструктуру різних розмірів

Вони це можуть робити просто у космосі

NASA продемонструвало роботизовану структуру, що самозбирається. Вона може стати важливим кроком до переїзду людства на інші планети.

Опублікована в журналі Science Robotics робота Дослідницького центру NASA імені Еймса описує створення і тестування так званих Automated Reconfigurable Mission Adaptive Digital Assembly Systems або ARMADAS, що дуже точно описує будівлю, яка будує сама себе.

“Ми вважаємо, що подібна технологія будівництва може знайти безліч різних застосувань, — розповіла провідний автор проєкту Крістін Грегг. — У найближчій перспективі автономність та легкі конструкції можуть застосовуватись у суворих умовах, наприклад, на місячній поверхні або в космосі. Їх можна буде застосовувати для будівництва на Місяці веж зв’язку та укриттів, які знадобляться для прибуття астронавтів, а також таких орбітальних конструкцій, як антени”.

Основна ідея структури, що самозводиться, полягає в синергії між будівельним матеріалом — кубооктаедричними каркасами, які вчені називають вокселями, — і двома типами роботів, які їх збирають.

Один тип роботів ходить поверхнею на двох ногах, несучи воксель, як рюкзак. Коли той встановлений на місце, робот-кріпачок, що знаходиться в самій рамі, проповзає по ній і затягує кріплення. Жоден з них не потребує потужної сенсорної системи, а завдяки їхньому принципу роботи висока точність також не потрібна.

“Ми вважаємо, що розроблений нами тип конструкції особливо підходить для довготривалої чи великої інфраструктури на орбіті, чи поверхні Місяця. Це можуть бути вежі інженерних комунікацій або посадкові майданчики для транспортних засобів”, — сказав співавтор дослідження Кеннет Чунг.

Самі деталі також можуть бути виготовлені на місці, зазначила Грегг: “Воксели можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Зрештою, ми хотіли б робити векселі з матеріалів, які можна знайти на Місяці або інших космічних тілах”.

Роботи, створені в лабораторії, взяли 256 вокселів і зібрали їх у придатну для використання структуру притулку загалом за 4,2 дні роботи. Звичайно, відео, що демонструють цей процес, дуже прискорені, але, на відміну від роботи на фабриці, швидкість не завжди має значення, коли йдеться про будівництво в космосі чи поверхні іншої планети.

“Наші роботи можуть працювати швидше, але ми не вважаємо це критично важливим для досягнення основних цілей. По суті, щоб змусити цю систему працювати швидше потрібно використовувати більше роботів”, — сказав Чунг.

Попри те, що в лабораторних умовах роботи живляться від тросів, вони розробляються з урахуванням можливості роботи від акумулятора або живлення на місці. Робот-кріпильник уже працює від акумулятора, і дослідники розглядають можливість підзарядки крокоходів між операціями або навіть під час них.

“Ми припускаємо, що роботи можуть автономно заряджатися на електростанціях або навіть можливо передавати енергію бездротовим шляхом. Як ви згадали, енергія також може бути спрямована через саму структуру, що може бути корисним для оснащення конструкції, а також для живлення роботів”, — сказав Грегг.

Подібні роботи вже літали у космос та працювали в умовах мікрогравітації. І в принципі ніщо не заважає їм працювати в умовах неземної гравітації, наприклад, на Місяці.

Нагадаємо, створено нейромережу, яка якісно імітує почерк.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram