Новини
7 Жовтня 2022
449

Boston Dynamics та ще 5 компаній пообіцяли не використовувати своїх роботів як зброю

Вони також закликають політиків та інших розробників робототехніки приєднатися до них

Робототехнічні компанії, зокрема Boston Dynamics, підписали угоду, в якій зобов’язуються не озброювати своїх роботів, щоб прибрати ризики заподіяння шкоди та утримати рівень суспільної довіри до їхніх витворів.

6 жовтня Boston Dynamics в офіційному листі оголосила, що не переслідуватиме або не дозволятиме використання своїх роботів як зброю. Документ підписали ще 5 робототехнічних компаній: Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics та Unitree Robotics.

“Ми вважаємо, що додавання зброї до робота, які керуються дистанційно чи автономно, широко доступні для громадськості та здатні переміщатися в раніше недоступні місця, де люди живуть і працюють, створює нові ризики заподіяння шкоди та серйозні етичні проблеми. Застосування цих нових роботів як зброя також негативно вплине на громадську довіру до технології, що завдасть шкоди величезним перевагам, які вони принесуть суспільству”, — йдеться у листі.

Компанії також посилаються на “зростальну громадську стурбованість останні місяці, викликану невеликою кількістю людей, які відкрито оприлюднювали свої імпровізовані зусилля щодо перетворення на зброю комерційно доступних роботів”.

Очевидно, йдеться про вироби Ghost Robotics. Компанія створила собак-роботів для військових та представила модель на щорічній конференції Асоціації армії США 2021 року у Вашингтоні, округ Колумбія. Для робота був спеціально розроблений модуль “безпілотної гвинтівки спеціального призначення (SPUR)”.

Вона розроблена таким чином, щоб її можна було встановлювати на різні роботизовані платформи. SPUR включає оптичну систему з 30-кратним зростанням, тепловізійну камеру для наведення на ціль у темряві та має ефективну дальність дії 1200 м. Розробником цієї гвинтівки є компанія Sword International.

У своєму листі компанії також кажуть, що намагатимуться не дозволити своїм клієнтам згодом використовувати як зброю будь-які платформи, які їм було продано. Це велике застереження, враховуючи довгу та легендарну історію такої зброї, як Toyota Technical, колишніх пікапів Hilux, перетворених на саморобні бойові машини, які використовували у конфліктах 80-х років.

“Ми також зобов’язуємося вивчити розробку технологічних функцій, які могли б пом’якшити або зменшити ці ризики. Щоб було ясно, ми не сперечаємося з наявними технологіями, які країни та їхні урядові установи використовують для самозахисту та дотримання своїх законів”, — додають у компанії.

Вони також закликають політиків, а також решту спільноти розробників робототехніки взяти на себе аналогічні зобов’язання.

Своєю чергою роботи Boston Dynamics можуть допомогти ліквідувати наслідки застосування зброї. Так, Армія США погодилася надати одного зі своїх двох робособак Spot Boston Dynamics, щоб допомогти американській некомерційній організації з розмінуванням територій України, забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами від російських окупантів.

Раніше Investory News писали, що перші у світі “живі роботи” (також відомі як ксеноботи) тепер здатні розмножуватися. Для цього вони збирають сотні окремих клітин і поєднують їх у “дитинчат”. Далі — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram