Новини
30 Серпня 2021
1 006

Нігерія вперше заробила на нафті

Нафтова держкомпанія країни NNPC отримала перший прибуток за 44 роки

Державна нафтова компанія Нігерії (NNPC) повідомила про перший чистий прибуток (залишок прибутку після вирахування обов’язкових платежів до бюджету країни) за 44 роки. Підприємство заробило 287 млрд найр ($698 млн) у 2020 році й тепер стане комерційним, пише Bloomberg.

Державна нафтова компанія Нігерії була заснована в столиці країни, Абуджі, в 1977 році для видобутку і продажу сировини в Африці. 26 серпня президент Мухаммаду Бухарі повідомив, що підприємство отримало перший заробіток з моменту відкриття. За його словами, компанія зазнала збитки у 1,7 млрд найр ($4,1 млн) 2019 року та у 803 млрд найр ($2 млрд) роком раніше.

NNPC вперше опублікувала результати аудиту у 2019 році, після багатьох років роботи в умовах секретності через звинувачення в корупції. Коли президент Бухарі прийшов до влади у 2015 році, він пообіцяв підвищити прозорість діяльності державних корпорацій, зокрема й нафтової держкомпанії.

У серпні він підписав новий Закон про нафтову промисловість (PIA), згідно з яким NNPC буде зареєстрована як комерційно орієнтована організація. Нові правила передбачають, що “компанія виплачує належну частку роялті, зборів, ренти, податків та інших платежів, належних уряду, і що вона повинна виплачувати основну частину свого прибутку у вигляді дивідендів акціонерам після утримання 25% для реінвестування”, згідно зі звітом аудиторської фірми KPMG.

Як заявив президент Нігерії, NNPC було доручено “публікувати перевірені фінансові відомості відповідно до вимог закону і як реалізації наших цілей щодо забезпечення прозорості та підзвітності державних установ”.

Керуючий директор NNPC Меле Кьярі повідомив, що з прийняттям закону PIA у приватних осіб з’явилася можливість придбати частку в компанії. До перетворення з державної корпорації в компанію з обмеженою відповідальністю, у NNPC були лише державні акціонери — федеральний уряд, влада штатів і муніципалітетів.

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) недавно повідомило, що частка Африки в загальному обсязі глобальних вуглецевих викидів зросте з 2% до 4,5% до 2040 року через зростання населення та економіки. Країнам континенту доведеться витратити мільярди доларів на заводи з переробки нафти, щоб скоротити кількість забруднень.

Однак президент Нігерії розповів, що PIA передбачає поступове припинення факельного спалювання газу для сприяння цілям Паризької угоди про зміну клімату. Крім того, глава держави заявив, що закон допоможе країні взяти участь в глобальному енергетичному переході, оскільки передбачає інвестування в поновлювані джерела енергії.

Нігерія, найбільш густонаселена країна Африки, має чотири нафтопереробні заводи загальною потужністю 445 тис. барелів на день. Низька продуктивність цих підприємств робить країну повністю залежною від імпорту бензину, а схеми доплати NNPC за стримування цін на паливо на внутрішньому ринку також обходяться країні в мільярди доларів.

Навесні президент обіцяв почати поступове скорочення субсидій і допустити до імпорту палива приватні компанії. Однак на цей момент NNPC продовжує бути єдиним підприємством, яке купує нафту за кордоном.

Раніше Investory News писали, що розбіжності всередині ОПЕК+ можуть призвести до дефіциту нафти й у перспективі підтримати інфляцію та зашкодити відновленню економіки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram