Новини
17 Грудня 2020
717

“Китайський Starbucks” виплатить $180 мільйонів штрафу через шахрайство

Мережа Luckin Coffee обдурила інвесторів, приховавши справжні фінансові показники

Китайська мережа кав’ярень Luckin Coffee виплатить $180 млн для врегулювання звинувачень у шахрайстві. Штраф отримано від Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), повідомляє CNBC.

У квітні 2020 року стало відомо, що головний операційний директор китайської Luckin Coffee Цзянь Лю підробив дані щодо обсягу продажів мережі, збільшивши їх у документах на $310 млн.

“Компанія сама заявила про цей інцидент і почала розслідування”, — йдеться у повідомленні.

Це сталося після того, як група аналітиків з інвестиційної компанії Muddy Waters Research провела незалежну експертизу та з’ясувала, що Luckin Coffee завищила кількість проданих товарів на 69% у III і на 88% у IV кварталі 2019 року.

Для цього група експертів перевірила безліч чеків клієнтів Luckin Coffee та переглянула тисячі годин відеозйомки з різних кав’ярень мережі. Звіт про їх дослідження знаходиться у відкритому доступі.

Своєю чергою SEC підтвердила, що Luckin Coffee “навмисно та суттєво завищила свої звітні доходи й витрати, а також істотно занизила чисті збитки у своїй публічно розкритій фінансовій звітності за 2019 рік”.

У результаті китайська мережа погодилася виплатити штраф у $180 млн, однак публічно не відреагувала на звинувачення — ні спростувала, ні визнала їх.

“Угода з SEC показує наші зусилля щодо виправлення ситуації, а також дозволяє компанії продовжувати реалізацію своєї бізнес-стратегії”, — заявив новий головний виконавчий директор Luckin Coffee Джин Го.

Заснована у червні 2017 року Luckin Coffee встигла провести одне з найуспішніших серед китайських компаній IPO у США, викликавши інтерес з боку великих американських інвесторів. SEC стверджує, що Luckin Coffee залучила понад $864 млн, показуючи неправдиву звітність про свої доходи.

Тим часом Starbucks відкрила в Токіо кав’ярню для “віддаленців” з ізольованими капсулами.

А ще у компанії вирішили — зарплати керівників залежатимуть від етнічного різноманіття штату.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram