Драйв
21 Жовтня 2021
2 528

Цікаві кінострічки про фінансових аферистів і шахраїв

Здебільшого саме реальні події стають основою гострих сюжетів

Відмивання грошей, отримання статусу мільярдера, фінансові махінації, розповіді про людей, яким вдалося розбагатіти — це все історії в стилі розважального жанру, які завжди були цікавими та захопливими. Простій людині від душі цікаво подивитися на те, як надрозумні аферисти до копійки обдирають не тільки банки, але й інші фінансові установи та своїх колег. Investory News підготували добірку десяти цікавих кінострічок, гострі сюжети яких занурять у світ фінансових афер та махінацій.

Бездоганний”, 2020

Американський кримінальний комедійно-драматичний фільм, в якому розповідається про найбільшу розтрату бюджетних коштів школи в історії США, засновано на реальних подіях.

Сценарій стрічки написав Майк Маковські, який сам був свідком подій, що лягли в основу сюжету. На початку нульових він навчався в тій самій школі Росслін, що опинилася в центрі корупційного скандалу та був живим свідком й учасником цього судового розгляду, а також особисто непогано знав головних дійових осіб.

Режисер стрічки — Корі Фінлі. Головні ролі виконують Еллісон Дженні та Х’ю Джекман. До речі, чимало закордонних видань назвали роль Френка Таселла кращою в кар’єрі актора. Він грає персонажа складного й неоднозначного. Директор школи — не тільки корупціонер, він гей, і взагалі живе на тонкій грані між скритністю та брехнею. Варто звернути увагу, що фільм заборонений для перегляду дітьми до 18 років.

“Брехун, Великий і Жахливий”, 2017

Телефільм 2017 року американського режисера Баррі Левінсона, знятий за однойменним твором журналістки Діани Енрікес про найбільшу у світі фінансову піраміду, створену Бернардом Мейдоффом, яку його ж сини здали місцевій владі.

У головній ролі Роберт Де Ніро, а також Діана Енрікес — зіграла у фільмі саму себе, відтворивши сцену, коли брала в головного героя перше інтерв’ю в ув’язненні.

У центрі розвитку подій знаходиться впливовий фінансовий магнат Бернард Медофф, який заробив свої статки, завдяки одній з найбільших афер в історії США. Він брав участь в ризикованих операціях і фінансових махінаціях протягом двадцяти років, обдуривши тисячі сімей.

Такий спосіб життя звісно вплинув на долю самого мільярдера — катастрофи уникнути не вдалося… Коли піраміда, створена Мейдоффом зазнала краху, в масштаби катастрофи було складно повірити.

“Волл-Стріт”, 1987

Кінематографічна драма є класикою та не втрачає популярності й наразі, попри свій солідний вік у понад 30 років. Картина Олівера Стоуна отримала премію “Оскар” за найкращу головну чоловічу роль (Майкл Дуглас), а також завоювала ще шість різноманітних кінематографічних нагород.

В основі стрічки розповідь про співпрацю яппі-брокера Бада Фокса (Чарлі Шин) і запеклого професіонала з Волл-стріт Гордона Гекко (Майкл Дуглас), який використовує різноманітні неохайні прийоми та махінації заради власної вигоди.

Легендарна кінострічка — історія про бізнес і кар’єру, гру на біржі, махінації, амбіції та великі гроші.

“Спіймай мене, якщо зможеш”, 2002

Американську детективну трагікомедію режисера Стівена Спілберга, засновано на книзі, яка оповідає про реальні події з життя Френка Абігнейла, яку він написав у співавторстві зі Стеном Реддінгом.

Головного героя — Френка Вільяма Абігнейла-молодшого зіграв Леонардо Ді Капріо, образ агента ФБР Карла Хенретті втілив у життя Том Хенкс. У молодості, підробляючи чеки та документи, Френк зміг “заробити” мільйони доларів, обдуривши при цьому не одну державу. Протягом тривалого часу він не попадався до рук поліції, завдяки своїй  кмітливості, неординарному розуму та авантюризму.

“Чудова афера”, 2003 

Кінофільм режисера Рідлі Скотта, який вийшов на екрани 2003 року, заснований на однойменній книзі Еріка Гарсії. В основних ролях — Ніколас Кейдж і Сем Рокуелл.

Сюжет фільму розповідає про двох молодих хлопців-аферистів — Роя та Френка. Вони цілком успішно обдурюють занадто довірливих громадян і “заробляють” на цьому пристойні гроші. У фільмі також йдеться про стосунки та людську природу, любов і обман, дружбу й зраду.

От тільки хвороба одного з головних героїв може стати початком кінця всіх справ. Так, Рой страждає від безглуздої тяги до чистоти, параної, які заважають йому зосередитися та робити роботу якісно. А ще — він самотній, не має ні дружини, ні дітей. Чоловік починає ставати більш млявим і напарник Френк вмовляє його сходити на курси психотерапії, бо нерозумно було б втратити всі свої доходи через одне захворювання.

Двадцять одне”, 2008 

Американський художній фільм — екранізація відомого роману Бена Мезріча “Удар по казино” і створений на реальних подіях: пригодах студентів університету, які вигравали у Лас-Вегасі мільйони доларів. Режисер — Роберт Лукетич, в головних ролях Джим Стерджесс, Кевін Спейсі, Кейт Босворт і Лоренс Фішберн.

Герой Кевіна Спейсі поєднав у собі одразу декілька рис — викладач з математики Массачусетського технологічного університету був одночасно і лиходієм і добродієм. Він зібрав групу обдарованих студентів, яких навчив грати у блекджек.  

“Ілюзія обману”, 2013 

Американський трилер режисера Луї Летер’є. У головних ролях Джессі Айзенберг, Марк Руффало.

Декілька геніальних фокусників і досвідчених шахраїв отримали таємничі послання й опинилися в покинутій квартирі, яка відкрила їм таємницю неймовірної афери.

Загадковий чоловік, майстер своєї справи, написав план, якому й почали слідувати головні герої. Через рік вони стали відомі публіці під назвою “Чотири вершники”, кожен їх виступ збирав декілька тисяч осіб. На очах здивованої юрби четвірка здійснює пограбування, й обставляє все так, що справа має вигляд звичайного фокусу.

“Порочна пристрасть”, 2012

Американський фільм 2012 року. Сценарій написав Ніколас Джарекі, цей фільм, до речі, став його режисерським дебютом. Кінострічка нагадує історію реального фінансиста-шахрая, власника хедж-фонду Бернарда Мейдоффа.

Кримінальна драма з участю Річарда Гіра, Сюзан Сарандон, Тіма Рота та інших. Через невдалу угоду, в наслідок якої головний герой Роберт Міллер втратив багато грошей, йому доводиться підробити один зі звітів, щоб покрити ймовірні фінансові втрати й уникнути арешту за шахрайство.

Дочка Міллер — Брук — виявляє, що з рахунків фірми пропало $400 млн. Батько зізнається, що всьому виною стала авантюра, в яку він вплутався.

“Клуб молодих мільярдерів”, 2018

Американська біографічна кримінальна драма режисера Джеймса Коксу. У фільмі знялися Енсел Елґорт, Тарон Еґертон, Кевін Спейсі, Емма Робертс, Джеремі Ірвін, Томас Кокурел, Розанна Аркетт, Кері Елвес і Джадд Нелсон.

Фільм засновано за реальними подіями спілки Billionaire Boys Club, яка діяла у Південній Каліфорнії протягом 1980-х років. Компанія молодих людей вирішила провернути аферу, успішний результат якої обіцяв величезні гроші. Схема збагачення виявилася життєздатною й разом з тим — смертельною.

“Гра на пониження”, 2016

Американський біографічний драмедійний фільм, знятий Адамом Мак-Кеєм за книгою Майкла Льюїса “Гра на пониження. За кулісами світової фінансової кризи”, яку було видано 2010-го року.

Фільм розповідає про чотирьох непомітних біржових гравців, які не знайомі один з одним. Однак пізніше сходяться в одному — прорахувавши ситуацію та зробивши ставку проти банків під час світової фінансової кризи 2008 року вони змогли стати мультимільйонерами.

“Гра на пониження” — це американська історія, що надихає, зіграна зоряним складом на чолі з Бредом Пітом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram