Новини
23 Січня 2020
991

Індекс сприйняття корупції: Україна повернулася до рівня 2017 року

Зі 180 країн, займає 126 позицію, її сусіди – Киргизстан, Азербайджан та Джибуті

Україна повернулась до показників 2017 року у щорічному рейтингу індексу сприйняття корупції за 2019 рік, отримавши 30 балів зі 100 можливих. Таким чином країна посіла 126 місце зі 180, позаминулого року займала 120 місце, повідомляє організація Transparency International.

Зазначається, що цього разу сусідами в рейтингу є Киргизстан, Азербайджан та Джибуті. Росія своїх позицій не змінила й залишилася позаду України, зайнявши 137 місце з 28 балами.

Польща зайняла 41 місце (58 балів), Словаччина розташувалася на 59 місці (50 балів), Білорусь – на 66 місці (45 балів). Цього року спостерігається зниження індексу у Румунії (мінус 3 бали), Угорщини (на 2 бали) та Молдови (на 1 бал).

Лідери рейтингу суттєво не змінилися. На першому місці – Нова Зеландія та Данія, які набрали по 87 балів. У кінці списку опинилися країни, у яких вже тривалий час нестабільна політична ситуація, військові конфлікти та де уряди частково контролюють територію країни  –  Сомалі (9), Південний Судан (12) і Сирія (13).

У порівнянні з попереднім роком найбільше балів (+7) додала Вірменія (всього 42), де після революції 2018 року уряд просуває антикорупційну політику.

За словами виконавчого директора ТІ Україна Андрія Боровика, CPI враховує дослідження за останні два роки. “З початку 2017 року в Україні фактично відбулося згортання реформ і боротьби з корупцією. Влада відверто намагалася обмежити незалежність антикорупційних органів, затягувала запуск Вищого антикорупційного суду, створювала законодавчі перепони. Що говорити про політичну ангажованість тодішнього НАЗК і провальну судову реформу. Останні пару років влада проігнорувала більшість рекомендацій, а деякі з них були критично важливими”, – наголосив він.

В організації додали, що на початку 2019 року Transparency International Ukraine надала 12 рекомендацій, які б могли покращити показники України в CPI. Станом на кінець року, було виконано або частково виконано лише 6 з них, і ті в останньому кварталі 2019-го.

“Зокрема влада не посилила контролю за фінансуванням політичних партій, не змінила спосіб формування органів суддівського самоврядування та не покарала винних в організації нападів на активістів”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що для зниження рівня корупції та збільшення довіри з боку громадян і бізнесу у 2020 році необхідно впровадити ряд наступних змін:

– сформувати незалежну та професійну судову владу;

– забезпечити незалежність та спроможність органів антикорупційної сфери;

– позбавити Службу безпеки України повноважень у сфері протидії економічним і корупційним злочинам;

– підвищити ефективність систем запобігання політичної корупції;

– запровадити відкритий та підзвітний процес приватизації державного майна.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРI) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних організацій та дослідницьких центрів.

Ключовим показником індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Оцінка “0 балів” означає, що корупція фактично підміняє собою державу, а 100 балів свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію тільки в державному секторі.

Раніше Investory News писали, що бізнесмени знизили оцінку інвестпривабливості України. Майже 57% опитуваних підприємців незадоволені інвестиційним кліматом, тоді як наприкінці 2018 року таких було лише 40%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram