Новини
3 Липня 2019
945

Настрій погіршився: Бізнесмени знизили оцінку інвестпривабливості України

Майже 57% опитуваних підприємців незадоволені інвестиційним кліматом, тоді як наприкінці 2018 року таких було лише 40%

Результати опитування понад 100 керівників найбільших міжнародних та українських компаній щодо індексу інвестиційної привабливості України свідчать, що з початку 2019 року його показник зменшився у двічі до рівня 2016 року й склав 2,85 бала з 5-ти можливих та опинився у негативній площині, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

І додає, що показник попереднього періоду дослідження становив 3,07 та демонстрував нейтральне ставлення інвесторів до бізнес-клімату країни.

Наразі результати опитування вказують на відчутне погіршення настроїв бізнесу. “Так, під час минулої хвилі опитування кількість незадоволених інвестиційним кліматом складала 40%, а зараз до 57%. Відсоток задоволених поточним станом також зменшився, наразі тільки 19% топ-менеджерів вважають бізнес-середовище сприятливим, натомість наприкінці 2018 року таких було 25%”, – йдеться у дослідженні.

Динаміка індексу 2009-2019

Серед позитивних моментів, які спостерігав бізнес за останні пів року, підприємці зазначили лібералізацію валютного законодавства, стабільність національної валюти, демократичні президентські вибори, зниження рівня інфляції, продовження діалогу з МВФ.

Однак, до “старих” проблем, як-то корупція, недовіра до судової системи, відтік робочої сили додалася відчутна політична та економічна турбулентність, яка турбує підприємців та змушує вести бізнес в умовах невизначеності.

“Серед топ-проблем інвестори вже традиційно зазначили високий рівень корупції (83% респондентів критично не задоволені станом справ), недовіру до судової системи – 77%, а також відсутність земельної реформи та тіньову економіку – по 66%.

До того ж, бізнес не поспішає робити оптимістичних передбачень на майбутнє. Так, 54% керівників компаній вагаються, чи буде Україна вигідним ринком для інвестування у найближчі 6 місяців. 47% вважають, що умови роботи у їхній індустрії не зазнають жодних змін у найближчі пів року.

“Ще 35% інвесторів вважають, що бізнес-клімат в Україні залишиться незмінним у 2-му півріччі 2019 року, водночас 35% очікують незначного покращення”, – зазначили у ЄБА.

За словами виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анни Дерев’янко, 2019 рік приніс багато викликів для бізнесу в Україні. “Підприємці скаржаться на політичну та економічну турбулентність, вимушеність працювати в умовах непередбачуваності. Ми бачимо, що інвестори ставлять на паузу заплановані проекти в Україні в очікуванні завершення всіх виборів та остаточного формування нового політичного середовища. Нові обличчя в політиці сприймаються неоднозначно: хтось вважає це черговим викликом, хтось – надією на зміни. Думаю, перші висновки ми зможемо зробити вже до кінця року, разом з другою хвилею опитування інвесторів у 2019-му”, – зазначила вона.

І додала, що серед змін, на які очікують інвестори:
– політична стабільність та реальний прогрес у боротьбі з корупцією;
– ефективна боротьба з контрабандою та тіньовою економікою;
– судова та земельна реформи;
– вдосконалення інфраструктури;
– зниження адміністративного тиску на бізнес;
– створення умов для підвищення заробітної плати;
– прозоре податкове законодавство;
– своєчасне відшкодування ПДВ;
– покращення бізнес-іміджу України закордоном.

Нагадаємо, нещодавно в одному із досліджень ЄБА зазначила, що український бізнес не відчуває зрушень у роботі податкової системи. Так, для 37% респондентів процедура підготовки податкової звітності й досі є обтяжливою. Прояви фіскального тиску відчули на собі 29% опитаних, при цьому 28% повідомили про те, що тиск був майже відсутній і 18% експертів взагалі не зіштовхнулися з цим явищем впродовж досліджуваного періоду.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram