Новини
18 Вересня 2020
2 645

Дослідження: Що найчастіше купують українці онлайн

ТОП-3 категорій: одяг, побутова техніка й електроніка, косметика та парфумерія

За даними дослідження компанії CBR, що проводилося у липні 2020 року, близько 80% населення України віком старше 16 років користується інтернетом. З них приблизно 36% купують через інтернет. Так, 49% онлайн-покупців робили від 5 до 20 покупок в інтернеті за останній рік, а 18% – понад 20.

У результаті у топ-3 категорії, які українці найчастіше купують онлайн, увійшли одяг (47%), побутова техніка й електроніка (46%), косметика та парфумерія (37%).

Своєю чергою ресурс OLX зазначає, що за їх даними до топу найпопулярніших категорій за кількістю  зацікавлених в оголошеннях на платформі з липня 2019-го по липень 2020 року увійшли електроніка, мода і стиль та дитячий світ.

Зазначається, що найбільш популярним для здійснення онлайн-покупок на іноземних сайтах є aliexpress.com, а найбільш популярною соціальною мережею – facebook.com.

У дослідженні наголошується, що у порівнянні з попереднім звітним періодом зросла кількість онлайн-покупців одягу, взуття, побутової хімії, меблів та товарів для дому, готових страв та продуктів харчування, автотоварів, будівельних матеріалів та товарів для тварин.

“Мотивація придбати той чи інший товар в інтернеті зазвичай різна. Наприклад, покупці планшетів та ноутбуків обирають купувати в інтернеті через нижчу ціну, у порівнянні зі звичайним магазином. Для покупців товарів для дітей, готових страв, косметики та побутової хімії важлива економія часу. Можливість замовити онлайн, а забрати у фізичному магазині має значення для тих, хто купує планшети та медичні препарати”, – йдеться у повідомленні.

За регіонами онлайн-покупці розподілилися наступним чином: Захід – 24%; Центр – 24%; Південь – 16%; Схід – 13%; Північ – 12%; Київ – 10%.

При цьому жителі великих міст частіше, у порівнянні з жителями менших за розміром населених пунктів, купують в інтернеті косметику, побутову хiмiю, медичні препарати, готові страви, продукти харчування чи товари для тварин.

Серед онлайн-покупців більше представників вікової групи 26-45 років, але при цьому найактивнішою є молодь віком 16-25. Зазвичай чоловіки частіше ніж жінки купують цифрову техніку (смартфони, планшети, комп’ютерну техніку й аксесуари) та автотовари. Жінки – одяг, взуття, косметику/парфумерію, товари для дітей, аксесуари та подарунки, книги в друкованому вигляді.

До 25 років більш схильні купувати одяг, косметику та парфумерію, аксесуари та подарунки, книги (друковані та електронні), продукти харчування, м’які контактні лінзи, а також робити замовлення доставки готових страв. Вікова група 26-35 років – товари для дітей, засоби для догляду за грудними дiтьми та товари для вагітних.

Покупці 36-45 років – велику побутову техніку, автотовари, спортивний одяг, 46 років та старше частіше купують медичні препарати. Частина населення з доходом 15-25 тис. грн в міс. на сім’ю схильна найбільше купувати онлайн смартфони, запчастини та оптику для авто. А люди з доходом понад 25 тис. грн в місяць на сім’ю купують товари практично з усіх категорій.

Під час здійснення онлайн-покупки покупці оформлюють її у приблизно у 58% випадків на смартфоні, а в 47% випадків – на ноутбуці. Серед тих, хто здійснював інтернет-покупки на смартфоні/планшеті, близько 51% робили це через спеціально встановлений додаток. При цьому майже 40% аудиторії OLX в середньому на місяць користуються мобільною версією сайту, 37% – десктопною, а ще 23% – додатком для смартфона.

“Найчастіше в онлайні покупці натрапляють на шахрайські схеми, що пов’язані зі здійсненням передоплати: понад 61% опитаних розповіли, що їм не доставляли товар після здійснення його оплати наперед. При цьому для розв’язання проблеми тільки 17% звертались в Кіберполіцію”, – зазначається у дослідженні.

Попри це понад 40% українців все одно готові надсилати кошти продавцю до отримання товару. Але при цьому більше довіри опитані виявляли до таких методів оплати: накладений платіж – 63%, електронні платіжні системи, що під’єднані до онлайн-платформ – 50%, переказ коштів на картку продавця після отримання товару – 39%.

Найбільш популярний спосіб отримання покупок – доставка до офісу кур’єрською службою (35%). 18% скористалися кур’єрською службою магазину, 10% відвідали для цього пункт видачі інтернет-магазину, 5% скористались незалежною кур’єрською службою, і 4% – поштоматом/терміналом самообслуговування.

“За останній рік послугою OLX Доставка, коли покупці отримували товар у відділенні Нова Пошта, скористалися понад 2 мільйони разів”, – йдеться у повідомленні.

Середній чек у різних категоріях становить: електроніка – 1423 грн, хобі, відпочинок і спорт – 762 грн, запчастини для транспорту – 683 грн, дім і сад – 679 грн, мода і стиль – 601 грн.

Раніше Investory News писали, що протягом минулого року українці придбали товарів через Інтернет на 76 млрд грн. При цьому за рік середній чек зменшився на 7-10%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram