Новини
12 Серпня 2020
1 009

Через відключення інтернету Білорусь втратила майже $170 мільйонів

Відсьогодні, 12 серпня, інтернет почав частково відновлюватися

У Білорусі четверту добу тривають проблеми з інтернетом: недоступні більшість популярних сайтів, пошукові системи, соціальні мережі, служби замовлення таксі та багато інших. Як свідчать дані підрахунків неурядової організації NetBlocks, яка контролює кібербезпеку та управління інтернетом, відключення коштувало Білорусі близько $50 млн у день.

За допомогою інструменту NetBlocks, на підставі даних Світового банку, Міжнародного союзу електрозв’язку, статистичної організації Європейської Комісії та Бюро перепису населення США, можна розрахувати збитки за певну кількість днів.

Таким чином, три дні без інтернету коштували Білорусі $169,2 млн збитків для економіки, багато сфер якої залежать від безперебійного зв’язку.

Як повідомляє Forbes, білоруське законодавство встановлює контроль держави над точками, в яких інтернет “перетинає кордони”. Цими виходами розпоряджаються дві державні компанії — “Белтелеком” і Національний центр обміну трафіком.

Таким чином у Білорусі можливість відключати країну від інтернету є всього у двох компаній, підконтрольних уряду. У цій країні такі заходи прийняти легше, ніж в Україні чи Росії, оскільки діяльність провайдерів, яких всього кілька десятків, жорстко регулюється.

За даними експертів, у Білорусі свідомо відключили протокол https, який широко використовується для шифрування трафіку. Зокрема, 9 серпня виявилося, що всі канали зв’язку країни були виведені в один вузол зв’язку, який фільтрував зашифрований зв’язок.

Своєю чергою, влада Білорусі звинувачує у блокуванні неназвані сили з-за кордону, однак всередині країни багато хто впевнений, що блокуваннями керуює сама влада — з метою, зокрема обмежити можливості для узгодження через соціальні мережі акцій протесту незгодних з офіційними результатами голосування.

Білоруський держоператор зв’язку Белтелеком заявив, що причиною проблем зі зв’язком та інтернетом нібито були DDoS-атаки на сайти державних органів і “значне зростання трафіку, що надходить із зовнішніх IP-мереж з-за меж Білорусі”.

На думку експертів, якби відключення сталося дійсно через дії сусідів, для цього необхідно було б залучити Україну, РФ та Польщу, що практично малоймовірно.

Вранці в середу, 12 серпня, інтернет почав частково відновлюватися.

Нагадаємо, у Білорусі останніми днями виник підвищений попит на готівку, внаслідок чого в банкоматах, а також відділеннях деяких банків була відсутня валюта. Тим часом курси долара та євро на фоні президентських виборів в обмінниках зросли.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram