Новини
7 Листопада 2023
291

Німеччина надає €700 тисяч на відновлення інтернету в Україні

Усі телеком-компанії з деокупованих територій можуть отримати грант

Мінцифри спільно з німецьким урядом запускає грантову програму для українських телеком-компаній з метою відновити інтернет-інфраструктуру на деокупованих територіях, пише ITC.

Загальний бюджет програми складає €700 тис. і буде порівну розподілений між 70 телеком-компаніями, які працюють у Київській (без м. Київ), Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Луганській областях.

Максимальний строк реалізації гранту складає 4 місяці з дати підписання грантової угоди.

Кошти можна витратити на:

• обладнання та матеріали;

• оплату рахунків за електроенергію;

• орендну плату;

• виплати, необхідні для утримання мереж;

• зарплати працівників.

Заявку можна подати до 30 листопада на сайті програми.

Гранти надаються коштом додаткового фінансування уряду Німеччини та в межах програми міжнародної співпраці ReACT4UA / EU4Business, яку ініціювали Європейський Союз та уряд Німеччини.

За час повномасштабного вторгнення в Україні було зруйновано чи пошкоджено чверть усіх інтернет-мереж та понад 3 тис. базових станцій мобільних операторів. Станом на червень 2023 року мобільні оператори відновили роботу понад 1700 базових станцій і повернули зв’язок у 500 населених пунктів Київщини, Харківщини, Миколаївщини, Донеччини та Херсонщини.

У Мінцифри зазначають, що для відновлення усієї телеком-інфраструктури до довоєнного стану знадобиться близько $2,2 млрд. Раніше Михайло Федоров повідомив про запуск у партнерстві з Nokia пілотного проєкту з модернізації інтернет-мереж України, в межах якого швидкісним інтернетом, що не залежить від світла, планують забезпечити понад мільйон українців — мешканців прифронтових населених пунктів.

Нагадаємо, дослідницька компанія Gradus Research провела дослідження, в якому вивчала, як українці користуються інтернетом. Компанія порівняла результати з аналогічним опитуванням, проведеним у 2021 році.

Раніше Investory News дізналися, як пов’язані клімат і Штучний Інтелект. Впровадження ШІ спонукає до розвитку галузей, що споживають енергію. Вчені сперечаються, чи це вплине на вуглецевий слід, чи все не так погано. Подробиці — у матеріалі за посиланням

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram