Новини
26 Квітня 2019
951

Swedbank зізнався у відмиванні грошей

Банк обробляв валові транзакції на суму до €20 млрд у рік з високоризиковими клієнтами-нерезидентами

На фото: генеральний директор Swedbank Андерс Карлссон/Aftonbladet

Виконуючий обов’язки генерального директора Swedbank Андерс Карлссон (Anders Karlsson) підтвердив, що банк використовували для відмивання грошей. Таку заяву він зробив за підсумками спільного розслідування Швеції і США діяльності банку, повідомляє Reuters.

Як відомо, Swedbank виявився втягнутим в регіональний скандал з відмиванням грошей, що розгорівся з Danske Bank, який заявив в минулому році, що €200 млрд ($ 223 млрд) підозрілих коштів перемістилося через його філія в Естонії в період між 2007 і 2015 роками.

Агентство пише, що Swedbank обробляв валові транзакції на суму до €20 млрд щорічно з високоризиковими клієнтами-нерезидентами, через своє естонське відділення з 2010 по 2016 рік.

Будь-які дії влади США, таких як Міністерство юстиції або Комісія з цінних паперів і бірж, є основною проблемою для інвесторів, оскільки розмір потенційних санкцій США може затьмарити дії місцевих спостерігачів і навіть поставити під загрозу здатність Swedbank здійснювати операції з доларом США.

З тих пір як в лютому вперше з’явилися звинувачення, банк неодноразово заявляв, що вірить в свої процедури по боротьбі з відмиванням грошей, і що виявлені підозрілі операції були доведені до відома влади.

Але виконуючий обов’язки генерального директора Андерс Карлссон, який взяв на себе відповідальність в кінці березня, зізнався в четвер, що попередні внутрішні розслідування показали недоліки.

Він процитував повідомлення про те, що деякі клієнти, виявлені в попередніх випадках відмивання грошей, не зазначені.

“Щоб Swedbank заслужив довіру клієнтів, влади, інвесторів, співробітників та інших зацікавлених сторін, необхідно постійно вдосконалювати нашу роботу по боротьбі з відмиванням грошей”, – сказав Карлссон журналістам.

Нагадаємо, гендиректорку Swedbank Біргітте Боннесен відправлено у відставку. Причина – скандал через підозрілі операції, які здійснював зокрема естонський підрозділ банку, а також потенційні порушення шведського законодавства про інсайдерську торгівлю.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram