Новини
28 Березня 2019
869

Скандальне звільнення: Swedbank залишився без гендиректора

Естонський підрозділ банку звинувачують у відмиванні російських грошей

Гендиректорку Swedbank Біргітте Боннесен відправлено у відставку. Причина – скандал через підозрілі операції, які здійснював зокрема естонський підрозділ банку, а також потенційні порушення шведського законодавства про інсайдерську торгівлю, повідомляє у прес-релізі Swedbank.

Замість Боннесен на посаду тимчасово виконуючого обов’язки гендиректора призначено Андреса Карлссона – фінансового директора банку.

Естонський підрозділ Swedbank було звинувачено у підозрілих транзакціях, зокрема відмиванням коштів з Росії. За 2010-2016 роки сума грошових операцій могла становити до €20 млрд на рік.

Також влада звинувачує Swedbank у спробах захистити своїх найбільших акціонерів від різкого падіння вартості акцій, що подешевшали за останній місяць на 20%. Проінформувавши їх щодо виходу майбутнього скандального матеріалу про відмивання грошей через естонський підрозділ, опублікований 20 лютого.

Будь-яке порушення в сфері відмивання грошей, незалежно від країни походження – серйозне порушення для європейських фінансових структур. “Воно тягне за собою , зокрема і відсторонення топ менеджерів від управління банком”, – прокоментував Investory News голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов.

Незадовго до повідомлення про те, що Біргітте Боннесен буде звільнено, в Стокгольмі були припинені торги акціями Swedbank. Капіталізація Swedbank за п’ять тижнів скандалу скоротилася приблизно на 30%.

Цікаво, що попередника Боннесен – Міхаеля Вольфа також було звільнено через підозрілі операції. У 2011-2014 роках екс-директорка керувала діяльністю Swedbank у країнах Балтії. Swedbank очолювала із 2016 року.

Раніше Investory News повідомляли, що антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram