Новини
2 Лютого 2021
939

Шведські банки вже не видають кредити нафтовикам

Установи стали звинувачувати у тому, що ті роблять недостатньо для розв’язання проблеми зміни клімату

Все більше число шведських банків відмовляють клієнтам у кредитах, якщо їх бізнес недостатньо екологічний, пише Bloomberg.

Найбільший банк Швеції Swedbank AB став останнім у країні, хто обмежив кредитування на основі кліматичних критеріїв.

Стокгольмський банк припинив надавати позики новим нафтогазовим проектам, він також припинить давати гроші на видобуток сировини в Арктиці.

“Фінансова організація як і раніше відкрита для кредитування “тих, хто хоче перейти на вуглецеву нейтральність”, — зазначив генеральний директор Swedbank Йенс Хенрікссон.

Такі рішення приймаються на фоні критики банків. Їх звинувачують у тому, що вони роблять недостатньо для розв’язання проблеми зміни клімату.

З моменту підписання Паризької угоди десять провідних скандинавських банків надали кредити компаніям і проектам у сфері вугілля, нафти й газу майже на $70 млрд.

Банки в Європі, пише агенція, можуть зіграти велику роль в переході до вуглецевої нейтральності, тому що підприємства як і раніше отримують приблизно дві третини грошей на свої проекти від кредиторів.

Раніше норвезький пенсійний фонд (найбільший резервний фонд світу) відмовився від активів у компаніях, які займаються розвідкою і видобутком сировини. Це стало великим кроком до “озеленення” інвестиційного гіганта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram