Новини
2 Лютого 2021
849

Суверенний фонд Норвегії відмовився від нафтових інвестицій

За підсумками 2020-го його дохід був другим за величиною за останні двадцять років

Державний пенсійний фонд Норвегії (він же Нафтовий фонд), найбільший фонд національного добробуту у світі, продав весь пакет акцій компаній, які працюють у сфері розвідки та видобутку нафти, повідомляє Bloomberg.

За словами заступника голови Norges Bank Investment Management (NBIM) Тронда Гранде, вартість нафтового портфеля у 2019 році становила близько $6 млрд, і він був повністю розпроданий до кінця минулого року.

Як уточнює агенція, NBIM є підрозділом норвезького Центробанку та відповідає за управління фондом. “Цей крок завершує багаторічний процес виходу суверенного фонду з тієї галузі, яка визначала економіку Норвегії протягом більшої частини останнього півстоліття”, — зазначає агенція.

За підсумками 2020 року фонд отримав другий за величиною дохід більш ніж за двадцять років — його вартість зросла на 1,07 трлн норвезьких крон ($123 млрд), або на 10,9%. Однак інвестиції в нафтогазову галузь принесли збиток майже у $10 млрд.

Нафтовий фонд як і раніше володіє акціями інтегрованих нафтокомпаній, зокрема Royal Dutch Shell Plc. На кінець минулого року вартість фонду становила 10,914 трлн крон. Вкладення в акції складають 72,8% інвестпортфелю, в облігації — 24,7%, нерухомість — 2,5%.

Державний пенсійний фонд Норвегії було створено у 1990 році. Наразі йому належить близько 1,5% всіх акцій у світі, він володіє частками у більш ніж 9,2 тис. компаній з 74 країн.

Найзначнішу частку в портфелі займають папери Apple, Microsoft, Alphabet (холдингова компанія Google), Nestle та Amazon.com.

Раніше Investory News писали, що фонд добробуту Норвегії розпочав розпродаж нафтогазових активів на суму близько $7,5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram