Новини
11 Березня 2019
983

Фонд добробуту Норвегії розпродає нафтогазові активи

Фонд національного добробуту Норвегії оголосив про розпродаж акцій нафтогазового сектора на суму близько $7,5 млрд

Відповідне рішення було ухвалено урядом країни з метою зниження ризиків внаслідок переходу від традиційних джерел енергії до поновлюваних.

На сьогоднішній день обсяг фонду становить $1 трлн. Він має близько $37 млрд в капіталі більш ніж 340 нафтогазових компаній по всьому світу.

Останній крок уряду стосується 134 компаній, які зосереджені на розвідці та видобутку нафти й газу, але поки не торкнеться таких гігантів як Royal Dutch Shell і Exxon Mobil. Він повинен посприяти вирішенню проблеми зміни клімату.

Таке рішення Норвегії підкреслює ризик того, що країни-виробники енергії можуть залишитися з так званими неконтрольованими активами – нафтохімічними запасами, які більше не потрібні світу, оскільки країни використовують більш чисті джерела енергії.

Офіційно Фонд називається Державний пенсійний фонд. Назву змінили в 2006 році, до цього він називався Нафтовий фонд Норвегії, ця назва широко використовується до сих пір. Уряд Норвегії вкладав всі надприбутки від продажу нафти в цей фонд, заснований в 1990-х роках.

Фонд головним чином інвестує в акції, облігації та нерухомість. Він має частку в майже 9 тис. компаній, та володіє 1,3% світової ринкової капіталізації.

У березні 2016 року уряд вперше за 20 років зняв гроші з рахунків нафтового фонду, оскільки доходи від нафти скоротилися через падіння цін.

У вересні 2017 року фонд вперше досяг обсягу в $1 трлн. Кошти цього фонду призначені для фінансування загального добробуту Норвегії після того, як в країні вичерпаються запаси нафти.

Нагадаємо, що ще в 1958 році уряд Норвегії не сподівався знайти істотні запаси нафти на континентальному шельфі країни. Тільки 1959 року було відкрито величезне газове родовище Гронінген. Після цього погляд на перспективи Північного моря для видобутку енергоносіїв змінився. Розвідувальне буріння в пошуках нафти почалося у 1965 році, а в 1969 році американська Philips (зараз ConocoPhilips) відкрила величезне родовище Екофіск. Видобуток на ньому було розпочато в 1971 році. У 1972 році була створена перша норвезька нафтовидобувна компанія Statoil (з 15 травня 2018 року – Equinor).

Розробкою та видобутком нафти у Норвегії займаються понад 25 компаній, включаючи великі міжнародні нафтогазові концерни. Держава бере участь у проектах на різних умовах: як через Equinor, в якому влада Норвегії володіє 67%, так і безпосередньо через спеціально створену для цього компанію Petoro. Більшість нафтових родовищ знаходиться у Північному морі, але видобуток ведеться й у Норвезькому та Баренцевому морях.

Раніше Investory News повідомляли, що вартість квітневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures становила $66,9 за барель.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram