Новини
7 Серпня 2020
1 118

Мін’юст США звинуватив Коломойського у крадіжці мільярдів з його банку

Українського банкіра підозрюють у відмиванні грошей та їх інвестицій у нерухомість в різних штатах

Міністерство юстиції США подало два позови до окружного суду Південної Флориди щодо придбання українським бізнесменом Ігорем Коломойським і його діловим партнером Геннадієм Боголюбовим нерухомості у штатах Кентуккі й Техас.

Американські правоохоронні органи підозрюють їх у тому, що гроші для цих цілей були виведені з ПриватБанку, яким володів Коломойський. “Схема, за допомогою якої з банку було виділено декілька мільярдів доларів, діяла з 2008 року, а кінець їй поклала націоналізація фінансової організації у 2016 році”, – запевняє відомство.

І додає, що Коломойський і його партнер використовували декілька офшорних компаній, у тому числі пов’язаних з кіпрським підрозділом ПриватБанку.

“Через них гроші переправлялися до США, де Мордехай Корф і Уріель Лабер через декілька фірм під загальною назвою “Оптима” відмивали їх через різні фонди. У підсумку на ці гроші були придбані бізнес-центр в Луїсвіллі, а також офісний центр у Далласі”, – йдеться у повідомленні.

У Мін’юсті зазначили, що розслідуванням цих злочинів займаються ФБР, Митна служба США, а також прокуратура.

У кінці травня видання BuzzFeed стверджувало, що американські правоохоронні органи розслідували можливе відмивання грошей Коломойським і придбання їм нерухомості у Клівленді.

Стверджувалося, що на кошти ПриватБанку були куплені люксовий готель і багатоповерхова офісна будівля зі склепінчастими стелями та фресками.

ПриватБанк було націоналізовано у 2016 році. Рішення щодо цього пояснювалося “стабілізацією фінансової системи”. Національний банк України (НБУ) стверджував, що у балансі кредитної організації утворилася діра розміром понад $5 млрд.

Коломойський своєю чергою заявляв, що ПриватБанк став жертвою “свавілля” НБУ. Верховна рада 13 травня 2020 року прийняла закон, який забороняє повертати націоналізовані банки їх колишнім власникам.

Раніше Investory News писали, що суд не став на сторону ПриватБанку та НБУ у справі із заводом Коломойського. У результаті з банку на користь Нікопольського заводу феросплавів було стягнуто 21,8 мільйона гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram