Новини
1 Серпня 2019
742

Німеччина посилить боротьбу з відмиванням грошей

 Угоди з продажу цінних металів можуть вважатися підозрілими та підлягають перевірці вже з €2 тисяч

Урядом Німеччини був підписаний новий законопроект по боротьбі з відмиванням грошей на ринку нерухомості, дорогоцінних металів, творів мистецтва та криптовалюти, повідомляє Deutsche Welle.

“Відмивання грошей є серйозною проблемою в нашій країні. Ми повинні її усунути. Зокрема, ми повинні уважніше поглянути на ринок нерухомості”, – зазначив міністр фінансів ФРН Олаф Шольц.

За новим законопроектом відомство по боротьбі з відмиванням грошей має отримати більше можливостей. Розширюється коло відповідальних, які будуть зобов’язані повідомити уряд при підозрі на “нечисті” гроші. Також будуть задіяні спецпідрозділи з митного відділення, які отримають більш широкий доступ до даних прокуратури.

Так, ріелтори й нотаріуси будуть зобов’язані повідомляти FIU про підозрілих клієнтів при покупці або оренді нерухомості, якщо місячна плата за об’єкт перевищує €10 тис. Угоди з продажу цінних металів можуть вважатися підозрілими та підлягають перевірці вже з €2 тис. Раніше поріг для цих угод становив €10 тис.

Крім того, повідомляти владі про підозрілих випадках зобов’язані будуть компанії, що надають послуги “електронних гаманців”, а також займаються продажем творів мистецтва в разі угод на суму понад €10 тис.

Завдяки іншому нововведенню, громадськість отримає доступ до списку бенефіціарів власників компаній – так званому регістру прозорості. Цей список створюється для того, щоб бенефіціарні власники не могли ховатися за номінальними директорами та компанії, що часто використовується для нелегальних цілей.

Як пише видання, в Німеччині новий законопроект зазнає суттєвої критики. Представник лівої партії Фабіо де Мазі вважає недостатніми плани Шольца.

“Німеччина є раєм для гангстерів, їй потрібен справжній майстер-план для боротьби з відмиванням грошей. Сам ринок нерухомості в Німеччині – міжсобойчик з відмивання грошей в бетонному золоті”, – заявив він.

Нагадаємо, влада США веде активну перевірку Deutsche Bank на предмет порушення закону про відмивання грошових коштів та здійснення інших фінансових злочинів. За розслідування взялися федеральні прокурори кількох юрисдикцій та співробітники ФБР.

Соціальний медіа-гігант Facebook попередив, що через проблеми з фінансовими регуляторами США, а саме – “значний нормативний контроль”, проект Libra може бути закритий. Головною причиною названо занадто великий тиск зі сторони фінансового регулятора.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram