Новини
2 Серпня 2021
629

США на порозі надзвичайного рішення щодо держборгу: Конгрес не знає, що робити далі

Сукупна заборгованість країни майже досягла $28,5 трильйона

У США завершилася дворічна угода щодо припинення ліміту держборгу. Це означає, що його граничне значення знову почало діяти. Як пише Bloomberg, до кінця червня сукупна заборгованість майже досягла $28,5 трлн — $22 трлн плюс накопичені борги із серпня 2019 року.

Якщо Конгрес не вирішить припинити дію ліміту або не збільшить його, то Мінфіну доведеться йти на надзвичайні заходи. При досягненні межі США в жовтні або листопаді виявляться на порозі невиконання звичайних видаткових зобов’язань або допустять дефолт за держпаперами.

Без угоди Мінфін США зможе розпоряджатися лише грошовими залишками на рахунках — це близько $450 млрд — і надходженнями до бюджету після планованих витрат.

Відомство вже почало готуватися до проблем. З п’ятниці, 30 липня, воно припинило випуск низки спеціальних паперів, а також почало використовувати спеціальні боргові інструменти, які не враховуються під час розрахунку боргового ліміту. Ще однією можливістю заощадити стане припинення інвестицій у фонди для пенсіонерів держсектору.

Демократична партія, що має більшість в обох палатах, поки не розкрила свій план дій. Більш того, її члени вказують, що поки не обраний навіть шлях розв’язання проблем. Однак, як зазначають експерти, тепер конгресменам доведеться зосередитися на цьому питанні.

Американська влада стикається з подібною ситуацією з 1980-х років. У низці випадків федеральному уряду, за винятком окремих відомств, доводилося припиняти роботу до досягнення угоди між двома партіями. Тільки за останні десять років таке траплялося тричі.

У нинішніх умовах демократи можуть піти на скорочення бюджету, що виключає необхідність переговорів з республіканцями, проте це зробить партію в поодинці відповідальну за непопулярне рішення. У разі ж спроби домовитися про підвищення держборгу, республіканці будуть домагатися згоди на перегляд потрібних їм статей бюджету або обміняють свою підтримку плану демократів на інші законопроєкти.

У червні глава Мінфіну США Джанет Єллен стверджувала, що якщо ліміт держборгу не підвищити, країна зіткнеться з катастрофічними наслідками для економіки. Своєю чергою республіканці обіцяють, що виступлять проти, якщо президент Джо Байден не погодиться урізати витрати.

Нагадаємо, закордонні інвестори за перші шість місяців поточного року вклали в американські пайові та біржові фонди понад $900 млрд. Це рекордна сума інвестицій за весь час ведення статистики, тобто з 1992 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram