Новини
24 Червня 2020
1 214

По спіралі: У Швейцарії відкрився музей годинникової мануфактури Audemars Piguet

Новий музей фіксує історію високоточної годинникової механіки й дає ключі до сценаріїв майбутнього розвитку

В кінці червня в камерному форматі, відповідно до нових норм посткарантинної реальності, в долині Жу у Швейцарії біля підніжжя Юрських гір відкривається музей годинникової мануфактури Audemars Piguet, повідомляє прес-служба компанії.

Архітектура нового музею нагадує гігантську спіраль, що випирає з-під землі та розкручується з надр крізь газон. Це й пряме відсилання до спеціалізації мануфактури, до спіралі балансу — найважливішою складовою годинникового механізму.

Саме тут, буквально в сусідньому будинку Жюль Луї Одемар і Едвард Огюст Піге заснували в 1875 р. своє виробництво годинників. А Audemars Piguet сьогодні — єдина швейцарська годинникова мануфактура, яку змогли утримати у своїх руках спадкоємці батьків-засновників.

Біля керма компанії стоїть Жасмин Одемар, представниця п’ятого покоління годинникарів. Скляна спіраль, поросла травою, — це ще й вираз етичних цінностей Audemars Piguet, що поєднують повагу до природи, й активне використання новітніх досягнень науки та техніки, від технологічних стартапів до проектів science art.

Смислове навантаження висловили данці-архітектори з бюро Bjarke Ingels Group (BIG), відомі своїм прагматизмом та ідеалізмом одночасно. Так з’явилася спіраль, яка спирається на стіни зі 108 панелей гнутого будівельного скла, прикриті латунною конструкцією, завдяки якій можна коригувати освітлення і температуру. Будівля відповідає вимогам швейцарського стандарту Minergie з енергозбереження та якості будівельних робіт.

Але й цього раціоналізаторам BIG і Audemars Piguet здалося мало. Вони приєднали футуристичну спіраль до старої будівлі мануфактури 1868 р. побудови, утворивши єдиний комплекс з 900 кв. м виставкових просторів.

Вийшов мультимедійний імерсивний проект, що охоплює історію мануфактури й дозволяє спостерігати створення високої годинникової механіки в режимі реального часу.

Реновацією історичної будівлі мануфактури займалося швейцарське архітектурне бюро CCHE спільно з відділом історичної спадщини мануфактури.

У відреставрованому будинку розташувалися реєстри, архіви, відділ спадщини, фонд Audemars Piguet, а на верхньому поверсі, де колись працювали Жюль Луї Одемар і Едвард Огюст Піге, відкрита реставраційна майстерня.

Внутрішнє наповнення, дизайн нового виставкового простору розробило німецьке Atelier BrÜckner. Вони створили тривимірне дерево з родоводом відомих сімей долини Жу і збудували експозицію: понад 300 моделей з годинниковими ускладненнями, приклади мініатюризації та нестандартного дизайну.

У центрі спіралі — моделі з астрономічними календарями, з боєм і хронографи, які прославили мануфактуру. Особливе місце займають надскладний кишеньковий годинник Universelle 1899 року випуску. У великій різноманітності показані найпопулярніші годинники марки — Royal Oak, Royal Oak Offshore і Royal Oak Concept.

Поруч в спіралі розташувалися дві діючі майстерні. В одній збирають годинник grande complication, а в іншій майстерні ювеліри прикрашають годинник і механізми.

І звичайно, Audemars Piguet не міг промовчати про свою нову пристрасть — сучасне мистецтво. З 2012 р. мануфактура запрошує художників і кураторів для створення проектів на теми складності й точності. У музеї виставлені роботи друзів бренду Дена Голдсуорта, Квайолі та Олександра Жолі.

Найстаріший меценатський проект мануфактури — Фонд Audemars Piguet, створений в 1992 р. Жак-Луї Одемаром, батьком Жасмин Одемар, який бореться за збереження лісів на Землі.

Питання з експозицією, присвяченій роботі фонду, вирішили небанально і раціонально: у відкритому атріумі музею посадили дерево, іргу круглолисту (Amelanchier rotundifolia). Через два роки дерево пересадять в рамках програми фонду.

Нагадаємо, загальна вартість годинників, відправлених швейцарськими виробниками на експорт у квітні 2020 р., становила 328,8 млн швейцарських франків ($339,3 млн), що на 81,3% менше, ніж роком раніше — 1,759 млрд франків. Найбільшим ринком їх збуту тепер став материковий Китай.

Як писали раніше Investory News, у минулому році Apple продала своїх розумних годинників більше, ніж всі швейцарські компанії разом узяті. Класичні моделі годинників починають здавати свої позиції на ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram