Бiзнес
4 Березня 2020
2 331

Золотий прихисток: Чи стане дорогоцінний метал “тихою гаванню” для активів?

Investory News розбиралися, чи дійсно на фоні новин про коронавірус золото стане порятунком для заощаджень

Останнім часом золото все більше привертає до себе увагу світових інвесторів, які на фоні побоювань, що пов’язані з впливом  китайського коронавірусу на світову економіку, активно шукають притулок для своїх активів.

Станом на середу, 4 березня, дорогоцінний метал знову дорожчає. Так, ф’ючерси на золото з постачанням у квітні на Comex, підрозділі Нью-Йоркської товарної біржі, торгуються за ціною $1643,75 за унцію. А тиждень тому дорогоцінний метал взагалі розбурхав інвесторів, оновивши семирічні максимуми.

Тоді, 20 лютого котирування квітневих контрактів на золото на Comex збільшилися на 0,5%, до $1620,5 за унцію. Це з 14 лютого 2013 року стало найвищою ціною на закритті. На торгах 21 лютого золото продовжило зростання та досягло $1638,4 за унцію.

Протягом наступних днів ціна на драгметал була не зовсім стабільною. “Після різкого зростання до семирічного максимуму пройшла короткострокова корекція”, – розповідає Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club.

І додає, що наприкінці минулого тижня, вартість золота знову зростала на побоюваннях поширення коронавірусу у світі.  На фоні цього інвестори пішли у “захисні” активи – ціна квітневого ф’ючерсу на золото на нью-йоркській біржі Comex у моменті зростає в середньому на 0,6%, до $1652 за тройську унцію.

Захищаються від форс-мажорів 

Як зазначає Михайло Рітчер, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків, керуючий партнер групи компаній MRP, ситуація пояснюється просто – зростання ціни на золото спровокувала поява додаткових макроекономічних ризиків, форс-мажорів через коронавірус. А інвестори та банки у такі моменти, як правило, вкладають свої заощадження в низько ризикові активи – короткострокові облігації або валюту.

“З огляду на те, що золото вважається готівкою, бо як ми пам’ятаємо у квітні 2019 року були імплементовані норми Базель III по золоту, сенс яких полягає в тому, що “фізичне” золото в портфелі комерційного банку вважається еквівалентом готівки тобто “безризиковим активом”, його купуватимуть у першу чергу”,  – пояснює він.

Таким чином, інвестори наразі все більше зацікавлені у “захисних” активах. “Альтернативним інструментом хеджування можуть бути й 10-річні американські казначейські облігації”, – зазначає Євген Міюц, провідний експерт департаменту казначейства та фінансових установ “ОТП Банк”.

Проте, через невизначеність у політиці зміни рівнів прибутковості, більша перевага надається все ж таки купівлі банківських металів, які й використовуватимуться як засіб заощадження.

Росту бути

На думку Михайла Рітчера, епідемія коронавірусу тільки набирає обертів – найближчим часом ринки ще сильно “труситиме”, а фондові індекси знижуватимуться. “Тому очікування інвесторів вкрай негативні. Як наслідок – ціна на золото продовжить своє зростання”, – наголосив експерт.

У свою чергу Андрій Шевчишин додав, у разі якщо інвестори виходитимуть з ризикових активів, можна очікувати відновлення зростання цін на золото до нового восьмирічного максимуму – $1700 за тройську унцію (останнього разу такий показник спостерігався у вересні 2012 року).

“У випадку, якщо ситуація дещо згладиться, можна прогнозувати подальше корекційне здешевлення цього активу до $1600”, – зазначив пан Шевчишин. А на думку керуючого партнера Capital Times Еріка Наймана, золото все ж таки прагне дійти до відмітки у $1800 за унцію. “І цікавитиме воно найбільше європейців і китайців”, – додав він.

Дорогоцінна альтернатива

З приводу інших дорогоцінних металів, таких як срібло, платина, паладій, то на противагу золоту, яке крім того, що використовується в промисловості ще є й фінансовим активом, такою властивістю не володіють. “Тому їх не можна вважати повноцінною заміною золоту та засобам заощадження”, – вважає Михайло Рітчер.

Попри це, на його думку наразі саме паладій вважається одним із цікавих і популярних інструментів, бо “за останні 10 років інвестиції в нього давали найкращу прибутковість”.

Порівняльна таблиця з іншими сировинними товарами

Що стосується актуальної ціни на решту дорогоцінних металів, то вона також коригується після досить різкого зростання. А в цілому динаміка їх вартості збігається з тією, яку показують котирування золота.

Наприклад, платина може подорожчати до $950-$970, срібло – до $23-$25​, а паладій – до $2900. “Це може бути непоганою альтернативою для збереження коштів, хоча і не настільки високоприбутковою, у порівнянні з золотом”, – підкреслює Андрій Шевчишин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram