Новини
17 Квітня 2024
69

ПАРЄ закликала передати на відбудову України заморожені активи рф

Наразі вони налічують близько $300 мільярдів

Парламентська асамблея Ради Європи 16 квітня підтримала резолюцію із закликом передати Україні $300 млрд російських державних активів, які зараз заморожені низкою держав, повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка Євгенія Кравчук, пише Liga.net.

Ухвалений документ закликає до:

• створення міжнародного компенсаційного механізму під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування шкоди, завданої фізичним та юридичним особам, зокрема Україні, внаслідок агресії рф;

• активної співпраці держав у якнайшвидшому переданню наявних активів рф до створеного міжнародного механізму компенсації, зокрема для використання їх для відновлення України;

• створення міжнародного трастового фонду, куди будуть передані на зберігання всі російські державні активи;

• створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб’єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування шкоди, завданої агресією рф.

Кравчук акцентувала, що також вдалося ухвалити правки, серед них:

• заклик до держав-членів Ради Європи та держав, які не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків, якщо вони ще не зробили цього;

• пропозиція державам-членам включити у сферу дії майбутнього міжнародного механізму компенсації збитки, завдані рф ще до повномасштабного вторгнення — починаючи з агресії 2014 року.

Вона зазначила, що ПАРЄ визнає, що “російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв’язкам із режимом путіна”.

“Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб — їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відновлення України”, — наголосила вона.

Нагадаємо, Штати заборонили імпорт алюмінію, міді та нікелю з рф. Лондонській біржі металів та Чиказькій товарній біржі буде заборонено приймати російські метали.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram