Новини
30 Травня 2021
919

За годину пластик перетворюється… в інгредієнти для палива

Вчені все ближче до того, щоб зробити нашу планету набагато чистішою

Вчені з Університету штату Вашингтон (WSU) розробили інноваційний спосіб перетворення найпопулярнішого у світі пластика, поліетилену, в інгредієнти для реактивного палива та інші рідкі вуглеводневі продукти. Вони впевнені, що це відкриття спростить і зробить більш економічним повторне використання пластмас.

Дослідники Хунфей Лінь і Чухуа Цзя описали новий процес, який більш енергоефективний, ніж наявні методи, і займає близько години. Вони використовували перехідний метал рутеній як частину каталізатора поряд з гексаном для руйнування поліетилену — найбільш часто виробленого полімеру, в основному використовується в упакованні.

Процес виявився високоефективним: до 90% пластику перетворювалося в рідке паливо і мастильні матеріали. Це відбувалося при температурі близько 220 °C.

“Ми виявили синергію між розчинником і каталізатором, яка створює дуже красиву комбінацію, що має безліч регуляторів, так що ми можемо налаштувати умови реакції та оптимізувати весь процес. Наприклад, якщо ви хочете максимізувати виробництво авіагасу, ми можемо це зробити. І якщо ринок має вищий попит на дизельне паливо, то ми здатні й на це. Ми також можемо перетворити пластик у мастильні матеріали”, — зазначив Хунфей Лінь.

За словами вченого, піроліз також може перетворити пластикові відходи в паливо протягом години, але для піролізу зазвичай потрібна температура, що перевищує 400 °C, проти діапазону від 200 до 220 °C для нового методу.

“Нижча температура означає, що ми будемо вводити менше зовнішньої енергії в цю систему перетворення, а це значить, що ми могли б мати кращу енергоефективність. Досягнення більш швидкої кінетики при набагато нижчій температурі, це дуже складна проблема хімічної інженерії”, — розповідає Лінь.

Зараз дослідники працюють над розширенням цього процесу з метою комерціалізації технології та сподіваються адаптувати його для вирішення інших форм пластикових відходів.

“Найбільша проблема з хімічною переробкою пластику, особливо в Сполучених Штатах, полягає в тому, що у нас не дуже ефективна система збору сміття. У нас є сміттєві баки в житлових районах, а вторсировина змішана з усім іншим”, — говорить Лін.

Дослідницька група розробляє ще один каталітичний процес, який руйнує полімери в змішаних пластикових відходах, що може допомогти знизити величезні витрати на сортування вторсировини.

“Ми хочемо розробити послідовний каталітичний процес, який міг би обробляти змішані пластмаси, щоб нам не потрібно було фізично розділяти ці пластмаси. Ми могли б перейти на молекулярний рівень і зруйнувати ці полімери. У нас є деякі основні дані, що показують, що такий послідовний процес перетворення можливий”, — робить висновок Лінь.

А от ісландський стартап Carbfix будує технологічний комплекс, куди на спеціально спроектованих судах будуть доставляти вуглекислий газ з європейських країн. Там його перетворять у підземну породу.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, проведеним Wood Mackenzie, Лондонською школою економіки та Стокгольмським інститутом навколишнього середовища, 20 компаній виробляють 55% усіх одноразових пластикових виробів у світі. В цей список входять як державні, так і транснаціональні корпорації, зокрема нафтогазові гіганти й хімічні компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram