Новини
21 Грудня 2023
314

Земля незабаром може стати недоступною для життя

Парниковий ефект викликає занепокоєння вчених

Фото: Поверхня Венери / NASA

Дослідники змоделювали неконтрольований парниковий ефект, який викликав у них “сильне занепокоєння”. Різке підвищення температури на нашій планеті може зробити її непридатною для життя вже за кілька сотень років або навіть раніше, пише Astronomy & Astrophysics.

Команда вчених з’ясувала, що стрімке потепління може статися, якщо наша планета нагріється лише на кілька десятків градусів. Це загрожує тим, що земля стане такою ж негостинною як Венера, середня температура якої становить близько 464° C.

Нове дослідження було проведено астрономами Женевського університету (UNIGE) спільно з французькими лабораторіями CNRS у Парижі та Бордо. Для цього вчені змоделювали всі стадії нестримного парникового ефекту.

Парниковий ефект це процес, при якому певні гази в атмосфері Землі поглинають сонячне тепло. Деякі парникові гази утворюються природним шляхом, наприклад, водяна пара. Інші, такі як вуглекислий газ, можуть утворюватися при спалюванні людьми забруднюючих копалин видів палива.

“Нестримний парниковий ефект” — це різке підвищення світової температури, що росте як снігова куля. Те місце, де гаряча атмосфера, багата на водяну пару, обмежує викид теплового випромінювання в космос. Це запобігає охолодженню планети та появі рідкої води на її поверхні, викликаючи посилення глобального потепління.

“На початкових стадіях процесу структура атмосфери й хмарний покрив зазнають значних змін, що призводить до майже непереборного і дуже складного поводження з нестримним парниковим ефектом”, — йдеться у заяві астрономів.

У світі вже спостерігається потепління через викиди вуглекислого газу та метану, що призводить до збільшення кількості водяної пари в атмосфері через випаровування океанів. Парниковий ефект ще більше збільшує випаровування океанів і, своєю чергою, ще більше збільшує кількість водяної пари в атмосфері — це катастрофічна спіраль, що швидко наростає.

Однак, як заявляють дослідники, невеликий ступінь парникового ефекту корисний, оскільки без нього середня температура Землі була б нижчою за нуль, це була б покрита льодом куля, відповідно, яка не представляє життя. Для кількості водяної пари, що виділяється, існує критичний поріг, за яким планета більше не може остигати.

Демонстрація всього процесу показала, що у верхніх шарах атмосфери спочатку з’являється специфічний малюнок щільних хмар, посилюючи ефект нестримного зростання, що робить процес незворотнім.

Вчені-кліматологи попереджають, що якщо середня температура Землі підвищиться більш ніж на 1,5 ° C щодо доіндустріальних часів, то ми ризикуємо викликати неконтрольовані зміни клімату.

Нагадаємо, відтепер у США оприлюднюватимуть інформацію про НЛО.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram