Новини
1 Вересня 2021
803

Японія заробить на новій політиці Китаю

Місцевий завод Nippon Steel збільшить прибуток через скорочення виробництва сталі у КНР

Скорочення виробництва металу в Китаї відкрило нові перспективи для сталеливарних заводів у всьому світі. Виконавчий віцепрезидент японської компанії Nippon Steel Такахіро Морі заявив в інтерв’ю Bloomberg, що фірма збирається заробити у 2021 році більше, ніж планувалося.

Китай — найбільший у світі виробник сталі — з липня знизив випуск енерговитратних металів, щоб зменшити викиди вуглекислого газу, 15% яких припадає на сектор металургії. Обмежувальні заходи торкнулися підприємств із виробництва сталі, алюмінію, глинозему та феросплавів.

Згідно з урядовим планом, у вересні цього року заводи повинні будуть скоротити половину потужностей. Через зниження випуску металів почали рости ціни на сталь і впала вартість ключового компонента — залізної руди.

“Політика Китаю щодо скорочення випуску та обмеження експорту вигідна не тільки нам, а й всієї галузі”, — розповів Морі, чия компанія є п’ятим за величиною виробником сталі у світі й першим — у Японії.

Собівартість сплаву стала нижче через подешевшання залізної руди, а ціни на метал, навпаки, зростають. Nippon Steel ще в серпні прогнозувала рекордний річний прибуток у 370 млрд єн ($3,4 млрд), але на фоні подальшого скорочення виробництва в Китаї підсумкова цифра може виявитися вище очікувань. Акції японської компанії у серпні зросли більш ніж на 18%, а їх ціна 30 серпня зросла на 3%.

Європа, Китай та Японія поставили перед собою амбітну мету щодо декарбонізації, оскільки на металургію припадає близько 8% викидів вуглецевого газу, пише агенція.

Токіо планує виділити 193,5 млрд єн (близько $1,8 млрд) протягом 10 років на розробку екологічно чистої сталі. Однак Морі зауважив, що владі треба сильніше витрачатися на декарбонізацію, щоб японська сталеливарна промисловість зрівнялася із Китаєм. Без додаткового фінансування Nippon Steel не зможе розвивати виробництво безвуглецевої сталі досить швидким темпом.

Також Морі оцінив ризики для компанії. Перспективи розвитку, надані новою політикою Китаю, можуть зіпсувати труднощі через сплеск захворюваності коронавірусом у Південно-Східній Азії та брак напівпровідників. Дефіцит мікрочипів зупиняє виробництво автомобілів, а криза в цьому секторі безпосередньо впливає і на інші індустрії, зокрема сталеливарні заводи.

Як писали раніше Investory News, промислове виробництво в Китаї в липні зросло на 6,4% в річному обчисленні, роздрібні продажі — на 8,5%. Хоча обидва показники менше очікувань і червневого зростання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram