Новини
24 Травня 2023
353

У яких містах Євросоюзу найменш доступне житло

 Париж та Мілан — у мріях за доступністю

Київ, згідно з даними сервісу Numbeo, посідає 13-е місце серед 151 європейського міста за співвідношенням цін на житлову нерухомість і доходів, пише Finance.ua. Оренда однокімнатної квартири у центрі столиці коштує в середньому €420,7 (у спальному районі — €246,4). При покупці житла один квадратний метр у центрі міста коштуватиме в середньому €2,1 тис., за межами центру — €1,1 тис.

Індекс доступності житла Numbeo оцінює за наступними параметрами:

• середня вартість одного квадратного метра в центрі міста та спальних районах (квартири площею 90 м²);

• доходи місцевих жителів;

•  щомісячна вартість іпотеки, вартість оренди, доходи від здачі житла.

Згідно з даними сервісу, серед міст Євросоюзу найменше доступне житло в Парижі. Наприклад, оренда однокімнатної квартири у центрі міста коштує в середньому €1,2 тис. (у спальному районі — €920,7). Середня вартість квадратного метра житла у центрі становить €12,3 тис., поза центром — €8,7 тис. Водночас середньомісячний дохід мешканця столиці Франції становить €2,7 тис.

На другому місці за дорожнечею житла — Мілан. Середній дохід мешканця міста становить €1,7 тис. Орендувати однокімнатну квартиру в центрі Мілана коштує в середньому €1,3 тис. щомісяця, в інших районах — €899. Метр житла у центрі італійського міста коштує €8,8 тис., у спальних районах — €4,6 тис.

Столиця Чехії на третьому місці. За середнього доходу жителя Праги в €1,8 тис. оренда однокімнатної квартири в центрі коштуватиме €983, в спальному районі — €732. Квадратний метр житла коштує в середньому €8,1 тис. в центрі та €5,7 тис. за його межами.

На четвертому місці в рейтингу найменш доступного житла — прибережне курортне місто Кашкайш, розташоване на захід від столиці Португалії. Жителі міста заробляють у середньому €1,2 тис. Оренда однокімнатної квартири у центрі міста коштує €1,1 тис., за межами центру — €793 євро. Квадратний метр житла в центрі Кашкайша коштує в середньому €5,4 тис., в спальних районах — €3,5 тис.

Замикає п’ятірку міст Євросоюзу із найменш доступним житлом польське місто Гдиня, де середня зарплата становить €977 євро. При цьому оренда квартири в центрі коштує €567, у спальному районі — €465. Один метр житла у центрі Гдині коштує €4,4 тис., за його межами — €2,5 тис.

Найдоступніше житло, якщо розглядати міста ЄС — у Констанці (Румунія), Білостоці (Польща) та Слімі (Мальта).

Раніше Investory News писали, як змінилися ціни на готові квартири в новобудовах в найбільших містах України (Київ, Львів, Дніпро) за останні 1,5 року.

Тим часом киіські торговельні центрі мють більше вільних площ для оренди, ніж будь-коли за останні десять років. Які причини цьому — читайте за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram