Новини
16 Квітня 2024
84

Київміськбуд потрапив у глибоку кризу

У компанії закінчуються гроші на своє забезпечення

Фото: bigkyiv.com.ua

Криза в ПрАТ ХК “Київміськбуд” (КМБ), 80% акцій якого належить столичній громаді, позначилася на всьому ринку первинної нерухомості столиці. Сьогодні компанія шукає варіанти залучення фінансування, пише Liga.net.

Компанія шукає варіанти залучення фінансування та досі не має відповіді на запитання: як добудувати всі житлові комплекси? Угоди щодо купівлі житла не укладають, розстрочку не виплачують, а грошей вистачає лише на стабілізаційні витрати. Але й вони скоро можуть закінчитися.

Наглядова рада компанії-забудовника в лютому 2024 року призначила нового голову правління — Василя Олійника.

Головою Наглядової ради КМБ замість Миколи Поворозника став Владислав Андронов. Він — депутат Київради від УДАР, партії мера Віталія Кличка. А також заступник голови Київської міської держадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень.

У квітні Олійник прозвітував за півтора місяця роботи перед комісією щодо розв’язання проблемних питань, пов’язаних із діяльністю КМБ. За цей час він разом із генпідрядниками та спеціалістами КМБ оглянув 25 будівельних адрес, на яких розміщено понад 120 будинків.

Компанія зараз визначає напрямки, за якими планує рухатися, щоб стабілізувати роботу КМБ. Основний виклик — пошук джерел фінансування. На сьогодні є кілька сценаріїв розв’язання проблеми:

• Продаж квартир комунальному підприємству “Фінансова компанія “Житло-Інвест” під програму “оренда квартир із викупом”. Наявний обсяг квартир у добудованих об’єктах дає змогу залучити близько 500 млн грн.

• Стягнення дебіторської заборгованості. Дебіторська та кредиторська заборгованість становлять орієнтовно 420 млн грн.

• Залучення кредиту від одного з державних банків. КМБ веде переговори із СЕНС-банком та Укргазбанком щодо 1 млрд грн кредиту.

• Продаж місту державних дошкільних закладів наявних на балансі підприємства. Це може принести компанії до 300 млн грн.

• Емісія акцій та залучення коштів до статутного капіталу. За підрахунками КМБ, у такий спосіб можна залучити до 1 млрд грн.

• Пряма підтримка з державного або міського бюджету.

За словами голови правління Василя Олійника, доки кожен із цих напрямів перебуває на етапі обміну інформацією, пред’явлення документів та аргументації. Але у Київраді кажуть про те, що найбільш реалістичний варіант — дофінансування з бюджету міста.

За підсумками аудиту Київміськбуду було встановлено відсутність ознак дій із доведення підприємства до банкрутства. Аудитори дійшли висновку, що діяльність Київміськбуду була порушена через зовнішні чинники — COVID-19, повномасштабну війну, фактор Укрбуду.

За результатами аудиту, для стабілізації роботи Київміськбуду потрібно вливання до 10 млрд грн.

У березні 2024 року Київська міськдержадміністрація створила тимчасову комісію з розв’язання проблемних питань, пов’язаних із діяльністю ПрАТ “ХК “Київміськбуд”.

Нагадаємо, за сертифікатами єВідновлення було куплено житла на 4,3 мільярда.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram