Новини
15 Березня 2021
793

SIPRI: Україна на 12 місці серед 25 країн у рейтингу найбільших експортерів зброї

Лідером з продажу озброєнь у світі залишаються США

На фото: винищувач-бомбардувальник F-35

У переліку 25 найбільших експортерів лідером з продажу озброєнь у світі залишаються США. Україна посідає дванадцяте місце, йдеться в доповіді Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

В цілому обсяги міжнародної торгівлі зброєю за період з 2016-2020 роки проти показників за попередні п’ять років не змінилися: істотне збільшення постачання трьома з п’яти найбільших експортерів зброї — США, Францією та Німеччиною — було значною мірою компенсовано скороченням російського та китайського експорту озброєнь.

Вперше з 2001-2005 років обсяг продажів основних видів зброї в період між 2011-2015-м і 2016-2020-ми роками не збільшився. Проте, масштаб торгівлі озброєннями залишається близьким до найвищого рівня з часів закінчення холодної війни.

“Поки що рано робити висновки про те, що двадцятирічний період швидкого нарощування постачання зброї завершився, — зазначає експерт SIPRI Пітер Веземан. — Економічні наслідки пандемії коронавірусу ще можуть змусити низку держав найближчі роки переглянути свої обсяги імпорту озброєння. Водночас навіть у розпал пандемії 2020 року деякі країни підписали великі контракти на постачання основних видів озброєнь”.

На США припадає більше третини загальносвітового обсягу. При цьому частка американського експорту у світовій торгівлі зброєю за вказаний термін зросла з 32% до 37%. За минулі п’ять років США продали озброєнь і військової техніки 96 країнам, що набагато перевищує показники інших постачальників зброї.

Майже половина постачання зброї з США (47%) припадає на країни Близького Сходу, основним його покупцем (24%) є Саудівська Аравія. За період з 2011-2020 роки американський експорт озброєнь зріс на 15%, що ще більше збільшило розрив між США та другим за величиною експортером озброєнь — Росією. Експорт зброї РФ, що становив у 2016-2020 роках 20% від усіх світових продажів, впав за цей період на 18%.

Фото: Barcroft Media

Третім у світі продавцем зброї є Франція, у 2016-2020 роках наростила обсяг продажів основних видів озброєнь на 44%, забезпечивши 8,2% світового ринку зброї. Великі угоди щодо постачання Париж уклав з Індією, Єгиптом і Катаром: на ці три країни припадає 59% французького збройового експорту.

Німеччина як і раніше залишається на четвертому місці серед найбільших світових постачальників зброї. За останні 10 років країна збільшила експорт озброєнь на 21%, на її частку припадає 5,5% світової торгівлі зброєю. Серед основних клієнтів Німеччині — Південна Корея, Алжир та Єгипет.

Замикає п’ятірку найбільших у світі експортерів зброї Китай. Обсяг його продажів за останні п’ять років скоротився на 7,8% і склав 5,2% світової торгівлі військовою технікою. Основними покупцями китайської зброї були Пакистан, Бангладеш і Алжир.

Найбільше зброї експортується на Близький Схід. Частка імпорту основних видів озброєнь у цьому регіоні за останні п’ять років зросла на 25% проти попереднього аналогічного періоду.

Найбільший світовий імпортер зброї — Саудівська Аравія збільшила закупівлі озброєнь на 61%, а Катар — на 361%. Імпорт зброї Об’єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) скоротився на 37%, але кілька контрактів на постачання великих озброєнь, зокрема договір про покупку 50 американських винищувачів-бомбардувальників F-35, підписаний 2020 року, дозволяють припустити, що країна буде нарощувати імпорт озброєнь великими обсягами.

Єгипет збільшив закупівлю озброєнь за минулі 10 років на 136%. Країна, що суперничає з Туреччиною в освоєнні вуглеводневих ресурсів у східному Середземномор’ї, інвестувала значні кошти в зміцнення військово-морського флоту.

Турецький імпорт зброї між 2011 і 2020 роками скоротився на 59%. Багато в чому на це вплинула відмова США у 2019 році продавати Анкарі винищувачі-бомбардувальники F-35 після того, як Туреччина купила у Росії зенітно-ракетні комплекси. Щоб зменшити залежність від імпорту, Туреччина також нарощує внутрішнє виробництво основних видів озброєнь.

Як писали раніше Investory News, оборонний концерн “Укроборонпром” більше працює на експорт, ніж на внутрішній ринок. За кордоном найпопулярнішими є ракети й радари українського виробництва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram