Новини
7 Березня 2024
192

В Україні може з’явитися чеський завод з виготовлення зброї

Czechoslovak Group веде переговори з Укроборонпромом про створення підприємства

Фото: BIN.ua

Чеська збройова компанія CSG (Czechoslovak Group) збирається вкласти сотні мільйонів євро у виробництво боєприпасів в Україні, розказав її власник Міхал Стрнад агентству Reuters.

CSG веде переговори з державним холдингом “Українська оборонна промисловість” про створення спільного підприємства та шукає майданчики для виробництва артилерійських і танкових снарядів, а також важкої техніки.

“Ми обговорюємо два-три проєкти. Угода, ймовірно, буде укладена цього року, але потім ще треба два-три роки (для початку виробництва). Якщо у нас буде угода, ми передамо технологію для різних калібрів та різного обладнання”, — сказав Стрнад.

Czechoslovak Group стала важливим постачальником для України з моменту початку повномасштабного російського вторгнення. Холдинг збільшив виробництво боєприпасів великого калібру на своїх заводах у Словаччині, Іспанії та Сербії, але можливості для подальшого нарощування обсягів там обмежені. Також Czechoslovak Group ремонтує українські танки Т-72.

Стрнад розказав, що з початку повномасштабної війни його компанія відправила до України близько 150-160 одиниць важкої техніки. “Зараз буде більше, бо нам вдалося знайти інше джерело (фінансування), так що ми купуємо додаткові одиниці, які будемо відновлювати для них (українців)”, — сказав бізнесмен.

Крім того, чеський холдинг називали одним з потенційних партнерів найбільшої приватної збройової компанії України ТОВ “Українська бронетехніка” у виробництві бойових машин піхоти ASCOD.

Czechoslovak Group заснована підприємцем Ярославом Стрнадом, який у 1990-х торгував металоломом. Раніше компанія мала назву Excalibur group. У 2018 році Ярослав Стрнад передав керівництво CSG синові Міхалу. У 2022 році доходи компанії на тлі російсько-української війни сягнули $1,1 млрд.

Як писали раніше Investory News, Єврокомісія представила першу оборонно-промислову стратегію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram