Новини
19 Квітня 2023
294

рф не вдалося зірвати “зернову угоду”

Україна й Туреччина домовилися про відновлення реєстрації та інспектування суден

Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков за результатами зустрічі з міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром.

“На порядку денному головне питання — розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям”, — написав він у Facebook.

З 10 квітня росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в “зерновій угоді” та відмовилась працювати за планами українських портів. Це унеможливило складання інспекційних планів і фактично зупинило вхід нових суден в межах Зернової ініціативи.

За останні два дні, 17-18 квітня, не було складено інспекційного плану та не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини, нагадав Кубраков. 18 квітня українська сторона запропонувала провести дві інспекції вихідного та дві інспекції вхідного флоту.

“Ця пропозиція була підтримана також турецькою стороною, але не була реалізована через позицію росії. Вимагаючи регулювати діяльність українських портів шляхом визначення суден, які можуть брати участь в Ініціативі, росія порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови Зернової угоди зокрема. Вимоги контролювати та втручатися в роботу українських портів є неприйнятними для нас”, — наголосив віцепрем’єр.

Він додав, що попри те, що інспекції суден будуть поновлені, Україна продовжить консультації з ООН та Туреччиною щодо забезпечення повноцінного виконання “зернової угоди”.

Нагадаємо, рф повинна “не чіпати” американську секретну техніку на Запорізькій АЕС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram