Бiзнес
10 Вересня 2019
841

Поради експерта Goldman Sachs: Дві прості стратегії інвестицій у IPO

Розподіляй ресурси та відсіюй невдах

Фото: Depositphotos

Коли компанія вперше виходить на публічні торги, більшість інвесторів розділяються на тих, хто твердо вірить у неї, та тих, хто не вірить. Вони думають, що акції або виростуть до Місяця, або ж збанкрутують. Зазвичай інакших думок тут немає.

Але, як пише Business Insider, на початку важко визначити, які компанії будуть успішними на ранніх етапах, незалежно від хайпу на ринку. Зрештою, обсяг даних, з якими доводиться працювати інвесторам, у кращому випадку є незначним. Це змушує навіть найдосвідченіших експертів оперувати здогадками та припущеннями.

То ж як на фоні цієї непевності інвестор може уникнути пресингу, поки все ще отримує частину того, хто може стати наступним фаворитом фондового ринку? На це відповідає головний інвестиційний стратег Goldman Sachs у США Девід Костін, що виділив дві стратегії інвестування в IPO.

Його підхід аж ніяк не кричущий. Врешті-решт все зводиться до того, щоб розгорнути якомога ширшу мережу та реалізувати дисципліновану, послідовну стратегію. А головні хитрощі полягають у рівних розмірах інвестицій та практиці якнайшвидшого відсіювання невдах.

Investory News підготували адаптований переклад його порад для інвесторів, які шукають великі прибутки від компаній, що тільки-но стали публічними.

#1. Інвестуйте однакові суми в кожну нову публічну компанію

На думку Девіда Костіна, нема потреби грати в довгу з однією єдиною компанією. Цей крок сам по собі є надзвичайно ризикованим, а шанси на успіх — низькими.

Натомість він рекомендує інвестувати рівні суми у кожне IPO. Це стратегія перевершує індекс Russell 3000 на 60 базових пунктів щорічно з 1995 року. Все, що тоді мав робити інвестор, це купувати й тримати.

“Більшість IPO помічаються як “underperform” (такі, що мають потенціал нижче середньоринкового), але деякі нові пропозиції різко перевищують цей потенціал. З точки зору ефективності, такі “переможці” мають можливість стимулювати успішність всього портфеля навіть тоді, коли медіанне IPO відстає від ринку”, — вважає експерт, ілюструючи це твердження наступним слайдом.

Фото: Goldman Sachs

“Наприклад, інвестиція $100 в IPO Amazonу 1997 році перевершувала б Russell 3000 до серпня 2019 року, навіть якщо паралельно інвестувати по $100 у 160 IPO, які швидко збанкрутували б”, — каже Костін. Але його аналіз на цьому не зупиняється. Він виявив ще одну, динамічнішу стратегію, яка приносить ще більше користі.

#2 Купуйте кожну нову пропозицію IPO за виторг, отриманий від продажу найменш ефективних попередніх IPO

“На кожну дату IPO наш портфель з 200 позицій інвестує в кожне нове IPO наприкінці першого дня торгівлі та фінансує ці покупки коштом продажу рівної кількості існуючих акцій, що мають найнижчі показники за три місяці”, — поділився експерт.

Скорочуй свої втрати так швидко, як тільки можеш (с) Уолл-стріт

Костін вважає, що ця стратегія дозволила Russell 3000 демонструвати потенціал вище середнього по ринку на 2,8% щорічно з 1995 року.

Зрештою, це сходиться з давньою приказкою з Уолл-стріт: скорочуй свої втрати так швидко, як тільки можеш. Вчиняючи так, інвестори можуть жити, щоб боротися далі. Адже варто пам’ятати, що аби прийти до тями після втрати 50%, потрібно відразу заробити 100%.

Щоб застосувати такий підхід до свого портфоліо, експерт рекомендує виділяти рівні суми інвестицій та уникати розбалансу.

Фото: Goldman Sachs

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram