Новини
31 Січня 2022
629

Світовий обсяг IPO скоротився на 60% у річному вираженні

Вартість відкладених IPO зросла майже вдвічі проти минулого року

У січні загальний обсяг IPO у всьому світі досяг $26,7 млрд, що на 60% менше, ніж за той самий період 2021 року. Вартість відкладених IPO зросла майже вдвічі проти минулого року, досягнувши $6,2 млрд, повідомляє Bloomberg.

“Наразі справді складна ситуація для нових лістингів, — зазначив голова європейського відділу ринків акціонерного капіталу BNP Paribas Андреас Бернсторфф. — Багато інвесторів стикаються з тим, що їхні портфелі стають негативними, а падіння ринку знижує їхній інтерес до акцій зростання, які домінували на ринку IPO минулого року”.

Крім того, індекс волатильності CBOE (VIX), показник очікуваних коливань цін на опціони, цього місяця зріс на 60%.

У Нью-Йорку коливання на фондовому ринку призвели до того, що щонайменше 9 компаній, зокрема хмарна платформа управління персоналом Justworks та інвесткомпанія Four Springs Capital Trust, відклали IPO.

У Європі IT-стартап WeTransfer відмовився від розміщення в Амстердамі, оскільки не зміг залучити достатню кількість інвесторів. Німецький виробник ліків Cheplapharm Arzneimittel також припинив плани на лістинг. Британська Mishcon de Reya вдруге відклала проведення IPO, яке могло стати найбільшим у світі лістингом юридичної компанії.

Південнокорейська Hyundai Engineering також скасувала розміщення акцій на суму $1 млрд після того, як не змогла залучити інвесторів.

Падіння попиту інвесторів та нестабільність на фондових ринках призвели до того, що вартість відкладених IPO у всьому світі практично подвоїлася проти 2021 року і на сьогодні становить $6,2 млрд.

У Гонконгу, найжвавішому місці в плані лістингів в Азії, прибуток від IPO цього року скоротився більш ніж на 40%, оскільки обмежувальні заходи китайських регуляторів змусили багато компаній відкласти плани проведення IPO.

“У той час, як розпродаж прибере частину піни з ринку і, ймовірно, створить багато можливостей для зростання акцій у довгостроковій перспективі, для компаній було б дуже сміливим рішенням проводити IPO в нинішніх умовах”, — сказав глобальний директор з інвестицій в акції Allianz Global Investors Віржині Мезоннєв.

Як писали раніше Investory News, більше ніж половина з 481 IPO, проведених у США торік, торгуалися нижче за ціну пропозиції. До кінця 2021 року ентузіазм інвесторів охолов через нестабільність і невисокі показники прибутку. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram