Новини
8 Травня 2024
77

Світові інвестиції на початку 2024 року склали $75,9 мільярда

Це найнижчий показник за п’ять років

У першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали $75,9 млрд — це найнижчий показник за останні майже п’ять років. Увагу інвесторів уже більше привертає штучний інтелект, чисті та безпекові технології, йдеться у свіжому звіті Venture Pulse від KPMG, пише AIN.ua.

Ринок венчурних інвестицій зіштовхнувся зі значним спадом. Це сталося зокрема через геополітичну напруженість, затягування процесів виходу компаній із ринку венчурного фінансування та помітне скорочення інвестицій на пізніх стадіях угод — пишуть аналітики.

Лідерство венчурних інвестицій тримає Америка. Загальна сума інвестицій у Північній і Південній Америці склала $38,2 млрд, розподілених по 3 205 угодах. Основна частка припала на США — $36,6 млрд за 2 882 угодами.

Найбільші інвестиції отримали: Anthropic — $4 млрд, Ascend Elements — $704 млн, Figure AI — $675 млн, Areteia Therapeutic — $425 млн і Mirador Therapeutics — $400 млн.

Азія залишалася на другому місці з $18,9 млрд і 2 305 угодами. Європа продемонструвала зростання до $17,9 млрд. Найбільшою там стала угода на суму $5,2 млрд зі шведською компанією H2 Green Steel.

Глобальні інвестиції з участю корпоративного венчурного капіталу (CVC) також опустилися до найнижчого рівня за майже п’ять років — $40,8 млрд. В Азії показник впав до $10,4 млрд, в Америці зріс до $20,1 млрд, а в Європі залишився стабільним — $6,6 млрд.

Штучний інтелект і чисті технології (Cleantech) привернули значні інвестиції: сім із десяти найбільших угод кварталу припадають саме на ці галузі. Виділилися великі угоди, як-от інвестиція $4 млрд в американську компанію Anthropic.

У першому кварталі з’явилися десять єдинорогів, кожен із яких базується на ШІ. Більшість із них розташовані у США: Celestial AI, Together AI, Perplexity, Io.net, Figna AI та ElevenLabs. У список також потрапили китайські YueZhiAnMian і Miotec, індійський Kruti та французький Mistral (хоча останній про свій статус єдинорога повідомив у кінці 2023 року).

Інвесторів усе більше цікавлять безпекові технології. Інвестиції в цій галузі зростають, особливо актуальні напрями — технології дронів, супутникові та програмні рішення. Уряди та міжурядові союзи, ймовірно, будуть драйверами частини цих інвестицій.

Як писали раніше Investory News, інвестиційна компанія Berkshire на 20% скоротила свою частку в Apple з 2023 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram