Новини
15 Червня 2021
627

Перша “мемна” акція Європи обвалилася в Данії на 36%

Стрімкі та незрозумілі злети котирувань акцій являють собою потенційні ризики в майбутньому

Акції данського біотеху Orphazyme, якого минулого тижня назвали першою “мемною” акцією Європи, впали на 36,65% — до 51 данських крон на відкритті торгів на Копенгагенській біржі 14 червня. Пізніше вони трохи скорегували й на 12:50 за київським часом рухалися на рівні 67,85 данських крон за папір. Хоча в п’ятницю, 11 червня, котирування зросли на 136,8% і завершили день на рівні 80,5 данських крон, пише Investing.com.

Приводом для падіння стало попередження одного з найбільших брокерів Скандинавії — Nordnet AB — про те, що стрімкі та незрозумілі злети котирувань акцій можуть являти собою потенційні ризики в майбутньому.

У ЗМІ назвали папери тих компаній, яким вдалося досягти зростання на американських біржах завдяки підтримці роздрібних інвесторів з соціальної мережі Reddit, “мем-акціями” або “мемними акціями”.

За словами економіста з інвестицій в Nordnet AB Пера Хансена, надмірна увага до торгівлі та ЗМІ можуть відвернути компанію від ведення бізнесу. Більш того, “корпоративна оцінка, яка не є фінансово життєздатною або стійкою, в довгостроковій перспективі не зможе змінити негативний розвиток” основного бізнесу.

Ринкова капіталізація Orphazyme на кінець дня в п’ятницю перевищила $450 млн, у той час, як у травні біотех коштував лише $200 млн. Тим часом компанія, яка займається розробкою методів лікування рідкісних нейродегенеративних захворювань, зараз не приносить ні виторгу, ні прибутку: жоден з продуктів Orphazyme не отримав необхідного для продажів схвалення.

Orphazyme почала різко зростати на Копенгагенській фондовій біржі днем ​​раніше — слідом за несподівано сильним сплеском її котирувань у США. За підсумками торгів 10 червня акції компанії на біржі NASDAQ зросли на 301,5%, до $21, а на максимумі дня підіймалися на 1 387%, до $77,77. Днем пізніше папери обвалилися на 56%.

У Orphazyme зазначили, що не знають про причини такого ажіотажу. За словами представників компанії, у неї немає ніяких значущих корпоративних новин, які могли б так вплинути на зростання котирувань.

17 червня регулятори США повинні надати відгук на один із препаратів компанії, розробленого для лікування хвороби Німана-Піка — спадкового захворювання нервової системи. Однак з цього приводу компанія не надавала жодних значущих попередніх новин.

За словами Пера Хансена, єдине розумне пояснення тому, що сталося полягає в тому, що в Данії тепер є власні “мемні” акції. Минулого тижня приватні інвестори з Reddit відновили активність і розігнали акції ще кількох компаній, серед яких мережа ресторанів швидкого харчування Wendy’s, страховик Clover Health і металург Cleveland-Cliffs.

Хансен порадив інвесторам з’ясувати, як включити ризик таких екстремальних рухів у свої стратегії. “Всім інвесторам, приватним або професійним, важливо сканувати ваші портфелі на предмет акцій, які можуть постраждати від цього в майбутньому”, — зазначив він.

Нагадаємо, найбільш ефективні аналітики Волл-стріт назвали компанії, акції яких варто купувати в довгостроковій перспективі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram