Новини
6 Березня 2024
165

Данія передасть Україні досвід з будівництва орендного житла

Пілотні проєкти реалізують в містах, які постраждали від російського вторгнення

У Данії створили фонд “Українське житло для всіх”, який займається розробкою житлової концепції та створення доступного орендного житла в Україні за данською моделлю. У пресрелізі фонду повідомляється, що він планує реалізувати три пілотних проєкти в містах, які постраждали від російського вторгнення, пише Liga.

Данське соціальне житло називається alment boligbyggeri, ним володіють і управляють самоврядні некомерційні організації. Квартири в таких будинках здають в оренду за низьку і стабільну плату.

Система підтримується у співпраці з муніципалітетами і є доступною для всіх громадян через відкриту реєстрацію в списках очікування. Вони також відповідають за оцінку потреб у новому будівництві, що також робить некомерційне житло частиною місцевого розвитку.

Дохід від оренди житла використовується для спільного утримання будинку та реінвестується в нове будівництво.

У Данії близько мільйона людей (шоста частина населення) живе у соціальних квартирах у більш ніж 500 тис. будинків, розташованих по всій країні. Така модель працює в Данії вже понад 100 років.

Ініціатива поділитися досвідом створення такого житла належить групі професіоналів, серед яких — архітектори, юристи й колишні політики.

Один з них — генеральний директор Данської федерації некомерційного житла / BL Бент Мадсен.

“Війна в Україні — це трагедія з величезними людськими жертвами та руйнуваннями. Утім, у міру відновлення країни з’являється можливість зробити деякі речі краще, ніж раніше, на благо людей України. Наприклад, створити соціально та економічно більш стійкий ринок орендованого житла, на якому є місце для всіх верств населення. І де доходи від оренди йдуть на ще доступніше житло. Ми хотіли б зробити свій внесок у цю справу, поділившись досвідом, який маємо в секторі соціального житла в Данії”, — сказав він.

Організатори працюють над ініціативою з 2023 року.

Головою правління фонду став партнер і адвокат SIRIUS Advokater Курт Еллес Барделебен.

Нагадаємо, Франція відновлюватиме Чернігівщину. Країна інвестує у реконструкцію €5 мільйонів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram