Соцмережі
26 Жовтня 2020
864

Олена Мошенець: Корупція в Європі

Щорічно країни, що розвиваються, за даними ООН, через корупцію втрачають $1,26 трлн

Корупція є проблемою і для розвинутих країн.
Нещодавно Європейська комісія (ЄК) оприлюднила перший зі своїх щорічних звітів про стан демократії у 27 країнах-членах ЄС.

Звіт охоплює такі ключові показники, як:
-верховенство закону
-боротьба з корупцією
-незалежність медіа та інші інституціональні питання, пов’язані зі системою стримування та противаг…

Кілька тез зі звіту ЄК стосовно боротьби з корупцією:

Естонія
Країна, згідно звіту ЄК, має ефективну мережу з протидії корпуції. Готує нову антикорупційну стратегію, а державні органи готові забезпечувати її виконання. Проте наразі в Естонії не регулюється законодавчо лобістська діяльність і все ще не існує комплексної системи захисту викривачів корупції.

Латвія
За останні роки Латвія ухвалила низку законодавчих змін, спрямованих на підвищення ефективності антикорупційної системи.
Посилилась відповідальність за зловживання службовим становищем та підкуп. Ухвалено закон про викриття корупції, який забезпечує комплексний захист викривачів.
Розслідування антикорупційних справ покращилось. Однак залишаються проблеми щодо тривалого розгляду таких справ в судах.

Болгарія
Комплексна реформа антикорупційного законодавства у 2017-2018 роках призвела до поліпшення співпраці між органами влади в цій країні. У першій половині 2020 року було розпочато ряд розслідувань щодо топ-корупціонерів і порушено ряд кримінальних справ. Реформи продовжуються і передбачають вимоги до оприлюднення декларацій вищих посадових осіб. Проте рівень довіри громадськості до антикорупційних органів все ще залишається низьким. ЄК зазначає, що вирішити цю проблему може розробка та впровадження антикорупційної стратегії.

Чехія
Єврокомісія зазначає, що правова та інституційна база для боротьби з корупцією, в цілому, сформована і працює. Проте є побоювання, що справи топ-корупції належно не розслідуються.
Також ЄК повідомляє, що деякі важливі для підвищення рівня боротьби з корупцією законодавчі зміни все ще очікують ухвалення. Зокрема, це — законопроєкти про лобіювання та захист викривачів корупції.

Словаччина
Хоча правова база для боротьби з корупцією повністю сформована, низький потенціал антикорупційних органів залишається проблемою для Словаччини.
В якості особливої проблеми у звіті ЄК також згадується відсутність захисту викривачів корупції. Уряд Словаччини ухвалив закон про захист викривачів корупції ще у 2019 році, проте йому поки що не вдалося створити обіцяний Офіс захисту викривачів.

Хорватія
ЄК відзначає зусилля країни щодо просування доброчесності та протидії корупції в державному секторі. Проте зазначає, що «залишаються недоліки як в антикорупційному законодавстві, так й у практиці протидії корупції». Зокрема, Комісія зазначила, що за останні роки було зареєстровано велику кількість судових позовів проти журналістів, погроз фізичного нападу і переслідувань в Інтернеті, які можуть вплинути на редакційну політику медіакомпаній і роботу журналістів-розслідувачів.

Угорщина
Владі Угорщини бракує рішучих дій розслідувати справи топ-корупції та переслідувати топ-корупціонерів.
Щоб розв’язати цю проблему ЄК рекомендує вдосконалити систему перевірок декларацій високопосадовців та дати більше можливостей для контролю за владою громадянському суспільству через (у тому числі) забезпечення незалежності медіарегулятора та прозорості власності медіа-ресурсів.

Данія
Ця країна відзначається, як одна з найменш корумпованих країн ЄС та світу. Хоча Данія не має спеціальної антикорупційної стратегії чи агентства з протидії корупції, вона створила Антикорупційний форум, який покращує координацію між владними органами щодо протидії корупції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram