Новини
6 Жовтня 2023
315

ЄБРР збільшить капітал для допомоги Україні

Банк планує щорічно інвестувати в Україну близько €1,5 мільярда

Європейський банк реконструкції та розвитку працює над планом збільшення свого капіталу, щоб мати можливість щорічно інвестувати в Україну близько €1,5 млрд, повідомив президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо в інтерв’ю агентству Bloomberg, пише Finance.ua.

ЄБРР став важливим фінансовим спонсором економіки України, що постраждала від війни. Банк заявив у травні, що планує попросити акціонерів збільшити капітал на суму до €5 млрд до кінця цього року.

“Зараз ми рухаємося до висновку, щоб переконати їх у тому, що краще збільшити капітал. З фінансової точки зору це має більше сенсу, тому що за один євро капіталу ми можемо надати п’ять євро фінансування”, — сказала Рено-Бассо.

Перспективи зростання інвестицій для підтримки економіки стануть приємною новиною для України, оскільки зростає стурбованість тим, що підтримка військових зусиль починає слабшати. Американські законодавці 30 вересня вирішили відмовитися від пакета допомоги Києву на $6 млрд, щоб допомогти уникнути припинення роботи уряду. Колишній прем’єр-міністр, який пообіцяв припинити військову допомогу Україні, переміг на виборах у Словаччині у суботу.

У березні Світовий банк підвищив свою оцінку того, скільки Україні знадобиться для відновлення та реконструкції як мінімум до $411 млрд — ця цифра у 2,6 раза перевищує прогнозований валовий внутрішній продукт країни на 2022 рік.

За словами Рено-Бассо, цільовий показник інвестицій обсягом €1,5 млрд на рік можна порівняти з довоєнним показником €1 млрд.

За її словами, війна відсуває Україну від її традиційної залежності від важкого виробництва, на яке націлилася росія, до технологій та цифрових рішень, які вона використовує у військовій промисловості. Енергетика рухатиметься у бік відновлюваних джерел, а сільське господарство залишиться ключовою галуззю.

“Ми справді робимо все можливе, щоб полегшити ці інвестиції та подивитися, як ми можемо підтримати будь-який проєкт розвитку”, — сказала Рено-Бассо. ЄБРР вже помітив обмежений інтерес із боку приватних інвесторів до України.

Наразі гроші інвестуються у відновлення логістичних можливостей, переміщення діяльності та відновлення зруйнованого, додала вона.

Investory News раніше писали, чи буде мати вплив на підтримку України відставка Маккарті.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram