Соцмережі
27 Грудня 2023
699

Олена Мошенець: Найцікавіші вертепи

П’ять найцікавіших різдвяних вертепів у світі

• Неаполь — загальновизнана столиця вертепів. З початку грудня всюди: від відомої вулиці ремісників Сан-Грегоріо-Армено до звичайної крамнички на околиці міста майстри намагаються перевершити один одного і навіть самих себе.

• Краківські різдвяні вертепи внесені ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства. В краківських різдвяних вертепах представлені історичні та сучасні постаті та події, пов’язані з життям Польщі та всього світу. Сама конструкція може бути зовсім крихітною, як сірникова коробка, а може сягати кількох метрів у висоту.

• У Швейцарії один із найбільших вертепів в Кафедральному соборі Лозанни починають робити майже за рік до Різдва. І як тільки свято закінчилося, одразу беруться до нової експозиції, змінюючи всі фігурки. Вертеп збудований півколом під одним зі зводів храму так, аби кожна людина, яка проходить повз, могла роздивитися всі жанрові сцени.

• Перуанський вертеп — наочний приклад того, як досить різні релігійні традиції можуть дивовижно поєднуватися. Вертеп встановлюють у висушених гарбузових шкаралупах і заповнюють персонажами, одягненими в різнобарвний перуанський одяг, створюючи враження великої кількості людей, які святкують народження Ісуса Христа.

• Один із найдавніших в Україні вертепів — Сокиринський чи Галаганівський. За переказами, у 1770-х роках київські студенти показували ляльковий вертеп у селі Сокиринці на Полтавщині в маєтку знатних багатіїв Галаганів. Дякуючи господарям за гостину, вони залишили їм будиночок-сцену, ляльки і рукопис зі словами та музикою вистави. Відтоді цей вертеп перестав мандрувати по Україні й оселився у Сокиринцях. Цей вертеп — найповніший зі збережених на сьогодні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram