Новини
25 Жовтня 2023
307

В Україні дійсно йде боротьба з корупцією

Так вважають майже 60% українців

Більшість українців вважають, що влада України справді намагається боротися з корупцією. Водночас 34% переконані, що останні справи щодо корупціонерів є свідченням “безнадійної корумпованості України”, показали результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

“Більшість українців — 59% — вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Водночас істотна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням “безнадійної корумпованості України та позитивних змін немає” (34%)”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначають соціологи, узимку 2022-2023 років КМІС проводив дослідження про стан корупції. Тоді одним із питань було “Як Ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?”

“Якщо у 2018 році 25% відповіли “скоріше ефективно”, то взимку 2022-2023 року — 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення (і порівняно з тим, що було до Революції Гідності)”, — зазначають соціологи.

Опитування також показало тенденцію скептичнішого ставлення до боротьби з корупцією із заходу на схід країни. Так, на заході 65% вважають, що боротьба є, водночас 32%, переконані у безнадійності країни.

У центрі співвідношення 60% проти 34%, на півдні — вже 53% проти 40%. На сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію — 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є.

Зазначається, що критичні оцінки ситуації з корупцією пов’язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, у той час, як серед тих, хто бачать позитивні зрушення — 4%.

Разом з цим, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок. А серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію — 88% проти поступок.

Опитування тривало 29 вересня-9 жовтня. У ньому взяло участь 1010 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування було проведене методом телефонних інтерв’ю з урахуванням випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Нагадаємо, частка українців, що вірить у напруженість у владі зросла.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram